Ga naar de inhoud

Special MONUMENTAAL voor vakbeurs MONUMENT 2024

Ontzorgingsprogramma helpt eigenaren bij verduurzamen, is de titel van een vitale reportage in de special van MONUMENTAAL, die vanaf vrijdag 3 mei verkrijgbaar is. De extra editie verschijnt vanwege de vakbeurs MONUMENT, van 14 tot en met 16 mei in de Brabanthalen te Den Bosch. MONUMENTAAL is premium mediapartner.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bedacht het ontzorgingsprogramma, het Nationaal Restauratiefonds tekent voor de uitvoering. Duurzaamheid is op de driedaagse manifestatie, georganiseerd door 54events, in velerlei opzicht een belangrijk thema. Ook beursmanager Marisa Richter onderstreept in haar column het belang ervan.

In het editorial prijst hoofdredacteur Paul de Gram het voornemen van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) om een Nationaal Centrum voor de Nederlandse Buitenplaatscultuur van de grond te tillen. Het initiatief, bedoeld om kennis en kunde van vrijwilligers te verdiepen, moet nog dit jaar zijn beslag krijgen.

Dreiging

Intussen verkeert de wereld vanwege oorlogshandelingen in verwarring. Reden waarom voorzitter Kathleen Ferrier van de Nederlandse Unesco Commissie en medewerker Lisanne Louise Bedaux, senior adviseur Cultuur en Erfgoed, in een opiniestuk wijzen op het risico van een internationaal conflict voor musea en erfgoedinstellingen.

Sint-Luciakerk

In 2020 is de Sint-Luciakerk in Ravenstein (NB) overgedragen van de parochie aan de nieuwe eigenaren. Zij hebben de Stichting Anna Lucia Ravenstein opgericht ter instandhouding en herbestemming van het gebouw. Doel: het sacrale monument voorzien van een duurzame toekomst en teruggeven aan de gemeenschap als maatschappelijk en cultureel ontmoetingscentrum.

Parade

Waar ooit kazernes, paardenstallen en oefenterreinen waren, opende koning Willem-Alexander op 1 maart 2024 Theater aan de Parade. De naam van dit uitgaansplein aan de voet van de Sint Jan verwijst naar de achttiende eeuw toen ’s-Hertogenbosch nog garnizoensstad was. Om op die plek een nieuw theater neer te zetten, was een waar huzarenstuk.

Korenbeurs

De restauratie van de buitenkant van de monumentale Korenbeurs in Groningen is succesvol afgerond. Vooral het herstel van de drie godenbeelden van zink vroeg aandacht. Inmiddels staan Mercurius, Neptunus en Ceres er weer bronsgroen bij. Net als in de negentiende eeuw.

Kompas

De special van MONUMENTAAL beoogt ook een kompas te zijn voor beursbezoekers. Daarom staan de plattegrond van de beursvloer, de deelnemerslijst en het uitgebreide kennisprogramma ruimhartig afgedrukt. Verder natuurlijk vertrouwde rubrieken als Actueel, Specialist en Etalage.

Beursbezoekers en abonnees krijgen de glossy gratis.

Foto: De opengewerkte testvlakken van de Sint-Luciakerk in Ravenstein geven informatie over de staat van de gewelf- en kapconstructie (foto Kees Terhorst).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.