Werelderfgoed centraal bij begin fortenseizoen

werelderfgoed

Van 15 tot en met 17 april gaan forten en het erfgoed wat daarmee samenhangt, zoals vestingwerken en bunkers, open voor publiek. Met een jubilerende Stelling van Amsterdam vanwege 20 jaar UNESCO Werelderfgoed en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die hard werkt om deze status de verkrijgen, staat ‘werelds’ erfgoed dat weekeinde centraal.

In tal van forten en vestingsteden staan activiteiten gepland rond het thema wereld-eten, wereldspelen, wereldmode en wereldmuziek. Van multi-cultureel en culinair genot tot spannende speurtochten en expedities, feestelijke theatervoorstellingen en prachtige wandel- en fietstochten.

Op forteiland Pampus en Fort Vechten wordt de fototentoonstelling Forten van Boven gehouden, alles tegen het decor van huidig of toekomstig Werelderfgoed. Het hele programma staat vanaf 18 maart op www.forten.nl.

Forten van Boven

Hoogtepunt bij het begin van het fortenseizoen 2016 is de duo-opening van de expositie Forten van Boven. Op forteiland Pampus bij Muiden zijn prachtige luchtfoto’s te zien van de Stelling van Amsterdam, alle opgesteld in de droge gracht van het fort. Bezoekers lopen daadwerkelijk een ‘rondje’ Stelling. In het Waterliniemuseum Fort bij Vechten te Bunnik worden op het nieuw ingerichte buitenterrein luchtfoto’s tentoongesteld an de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De opening is op zaterdag 16 april.

UNESCO Werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en de Stelling van Amsterdam zijn uniek in de wereld. Samen met andere (water)linies en stellingen vormden zij de nationale verdedigingslinie die de Republiek Holland en later het Koninkrijk der Nederlanden verdedigde tegen een mogelijke vijand.

Dit jaar is de Stelling van Amsterdam 20 jaar UNESCO Werelderfgoed. Dat wordt gevierd met 20 aantrekkelijke publieksactiviteiten. De Nieuwe Hollandse Waterlinie op haar beurt wordt door het rijk in 2018 voorgedragen bij UNESCO om in 2019 de status van werelderfgoed te verkrijgen, als uitbreiding op de status van de Stelling van Amsterdam. De UNESCO werelderfgoed status is belangrijk voor de ontwikkeling en het behoud van de forten en fortterreinen en de groei van het toerisme.