Werelds erfgoed in de schijnwerpers bij begin fortenseizoen

Fortje

Van 15 tot en met 17 april zijn de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie open voor publiek. ‘Werelds’ erfgoed staat dat weekeinde centraal. De openstelling draagt een extra feestelijk karakter, omdat de Stelling van Amsterdam in 2016 precies 20 jaar UNESCO Werelderfgoed is.

Tal van forten en vestingsteden houden in het openingsweekeinde activiteiten rond het thema Werelds Erfgoed:  wereldeten, wereldspelen, wereldmode en wereldmuziek. Van multicultureel en culinair genot tot speurtochten, expedities, theatervoorstellingen, wandel- en fietstochten. Het complete programma staat vanaf 18 maart op www.stellingvanamsterdam.nl en www.forten.nl.

Activiteiten

Hoogtepunt aan het begin van het fortenseizoen 2016 is de fototentoonstelling Forten van Boven op forteiland Pampus. Te bewonderen zijn luchtfoto’s van de Stelling van Amsterdam, opgesteld in de droge gracht van het fort. Bezoekers lopen daadwerkelijk een ‘rondje’ stelling.

In het Waterliniemuseum Fort bij Vechten te Bunnik worden op het nieuw ingerichte buitenterrein luchtfoto’s van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tentoongesteld. De opening is op zaterdag 16 april.

Uniek

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn uniek in de wereld. Beide maken onderdeel uit van de nationale linie die Nederland ooit verdedigde tegen de vijand.

De UNESCO-werelderfgoedtstatus is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling en het behoud van de linies met hun forten, maar ook voor groei van het toerisme. De Stelling van Amsterdam, gebouwd tussen 1880 en 1914, telt 46 forten en batterijen, dijken en sluizen rond de hoofdstad.

Twintig jaar UNESCO Werelderfgoed wordt gevierd met 20 publieksactiviteiten en meer.

Foto: Fort aan de Drecht in Uithoorn (foto Kenneth Stamp).