Reeks uitzendingen Klokhuis over werelderfgoed in Nederland

Bart bij molens Kinderdijk

Het jeugdprogramma Klokhuis begint op woensdag 9 maart met een tiendelige serie over de door UNESCO erkende werelderfgoederen in Nederland. Presentatoren Bart, Maurice, Nienke en Dolores bezoeken deze tien unieke plekken en zoeken uit waarom ze zo belangrijk zijn voor ons land.

De Toren van Pisa, de Chinese muur, de piramides van Gizeh: allemaal zijn het bekende plekken op de wereld die door UNESCO zijn erkend als werelderfgoed, monumenten met een unieke culturele of natuurlijke waarde.

Nederland heeft ook werelderfgoederen: Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, de binnenstad van Willemstad op Curaçao, het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, Droogmakerij De Beemster bij Purmerend, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de Waddenzee, de Amsterdamse Grachtengordel en sinds 2014 ook de Van Nelle fabriek Rotterdam. Alle tien vertellen op bijzondere wijze het verhaal van ons land en Nederlanders op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp.

Waarom zijn deze locaties uniek in de wereld? Waarom mogen zij zich scharen in het rijtje Great Barrier Reef, Zijderoute en de Prambanan tempel? Voor iedere locatie is daar een eigen, uniek antwoord op te vinden. Het Klokhuis geeft vanaf 9 maart de antwoorden.

Afleveringsinformatie

In elke aflevering staat 1 werelderfgoed centraal.

9 maart          Molencomplex Kinderdijk-Elshout

16 maart        Het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer

23 maart        Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht

30 maart        Droogmakerij De Beemster bij Purmerend

6 april             De Waddenzee

13 april           De Stelling van Amsterdam

20 april           De Van Nellefabriek

27 april           Schokland en omgeving

4 mei              De Amsterdamse Grachtengordel

10 mei            De binnenstad van Willemstad op Curaçao

Klokhuis Werelderfgoeddag

Het Klokhuis houdt, in samenwerking met Stichting Werelderfgoed Nederland, op 5 maart de Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nellefabriek te Rotterdam. Het betreft een dag vol activiteiten en workshops met betrekking tot het werelderfgoed in Nederland, meet&greets met de Klokhuispresentatoren en de première van de serie.

Kinderen die Klokhuis kijken worden vanaf 8 februari uitgedaagd na te denken over wat zij de mooiste plek, natuurgebied of gebouw vinden en dat voor te dragen als ‘Klokhuis Werelderfgoed’.

Op de Klokhuis Werelderfgoeddag wordt door een deskundige jury bepaald wie de winnaar is. Houd www.hetklokhuis.nl/werelderfgoed in de gaten voor meer informatie.

Uitzendschema

Uitzending:     vanaf 9 maart tien weken lang elke woensdag om 18.23 uur bij NPO Zapp op 3;

Première:     zaterdag 5 maart tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nellefabriek Rotterdam;

Website:        www.hetklokhuis.nl/werelderfgoed