Ga naar de inhoud

De Zeeuwsche Knoop Open Monument maart

Zeeuwsche knoop

Knoop

Huis De Zeeuwsche Knoop in Apeldoorn is uitgeroepen tot Open Monument van de Maand maart. Reden waarom iedereen op zaterdag 12 maart het bijzondere pand van binnen kan bewonderen.

De Zeeuwsche Knoop aan de Burgemeester Tutein Noltheniuslaan is gebouwd in 1909. Het is geen museum of groots monumentaal bouwwerk, maar een woonhuis met atelier. Voor liefhebbers van de Arts&Crafts-stijl en Jugendstil is het rijksmonument een must om te bezichtigen.

Veel originele details van het ontwerp van de Apeldoornse architect en aannemer Chris Wegerif (1859-1920) zijn nog te zien, evenals details die de opdrachtgever en bewoner, de van oorsprong Zeeuwse kunstenaar Pieter Puype (1874-1942), ontwierp. Zo bevat de gevelversiering van het huis diverse symbolen.

Vorig jaar was het huis ook al opengesteld tijdens Open Monumentendag. Kort daarna kwam het rijksmonument in handen van een nieuwe eigenaar, die het op het ogenblik laat verbouwen, met behoud van het authentieke karakter. Na de verbouwing neemt de eigenaar met zijn gezin het huis als woning in gebruik.

Avant-gardistische kunstenaarskringen

De Zeeuwsche Knoop heeft een boeiende geschiedenis te vertellen, verbonden aan de bouwer en opdrachtgever. Pieter Puype was een van Walcheren afkomstige kunstenaar die, nota bene op voordracht van burgemeester Tutein Nolthenius, naar Apeldoorn kwam om daar op diverse scholen tekenles te geven.

In zijn atelier gaf hij ook privé-tekenlessen aan koningin Wilhelmina. Puype heeft tal van beeldhouwwerken en andere kunstwerken aan Apeldoorn nagelaten, waarvan er nog diverse in de openbare ruimte te zien zijn.

Aannemer Chris Wegerif was de ‘pater familias’ van een rond 1900 zeer actieve Apeldoornse familie van aannemers en architecten, onder wie Chris’ neef: de architect Ahazverus Hendrikus Wegerif (1888-1963). Chris Wegerif bewoog zich in kringen van in zijn tijd vernieuwende kunstenaars, van wie velen, zoals Pieter Puype, ook huisvriend waren van Chris en zijn vrouw Agathe Wegerif-Gravestein (1867-1944). Agathe zelf was bovendien avant-gardistisch textiel-kunstenares.

Programma

Op zaterdag 12 maart is De Zeeuwsche Knoop gratis open voor publiek van 11.00 uur tot 16.00 uur. Gidsen vertellen het verhaal van Pieter Puype aan de hand van oude foto’s, en wijzen bezoekers op bijzondere accenten in en aan het huis. Ook worden de verbouwplannen toegelicht, waardoor bezoekers een beeld krijgen van de manier waarop het monument wordt aangepast voor bewoning vandaag de dag.

Adres: Burg. Tutein Noltheniuslaan 14, 7316 BH Apeldoorn. Zie ook www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/agenda/2016/monument-van-de-maand/

Extra (betaald) arrangement vanuit CODA

Naast De Zeeuwsche Knoop zijn in de directe omgeving meer exemplarische stijl-voorbeelden te zien uit dezelfde periode. Op elke derde zondag van de maand (februari tot en met november) wordt vanuit CODA Apeldoorn vanaf 13.30 uur een 2,5 uur durende Wegerif-excursie verzorgd. Dit initiatief omvat een bezoek aan een Wegerif-expositie in CODA, gevolgd door een wandeling langs een aantal Wegerif-panden in de Apeldoornse binnenstad. De panden worden niet van binnen bezocht. Ter gelegenheid van het Monument van de Maand wordt op 12 maart echter drie keer een speciale, iets verkorte wandelexcursie met tentoonstellingsbezoek en koffie/thee gehouden vanuit het CODA-Museum, eindigend bij De Zeeuwsche Knoop. Deelname kost 5 euro. Duur circa anderhalf uur. Start om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur in het CODA-Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Vooraf aanmelden niet vereist. Meer informatie op
www.coda-apeldoorn.nl/activiteiten/erfgoedactiviteiten/historisch-arrangement/.

Het Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendag. De stichting beoogt de publieke belangstelling voor monumenten te vergroten en meer draagvlak te creëren voor het behoud van monumenten.

Foto: Huis De Zeeuwsche Knoop in Apeldoorn (collectie H.Thomas).