Terebinth-bordje bij kerk Wittewierum

nSOGK. Wittewierum. Rein Wobbes krijgt de Gouden Telebinth 2016.

Op donderdagmiddag 21 april bevestigde Reint Wobbes, oud-bestuurslid van en nog steeds actief voor de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), het zogenoemde Terebinth-schildje op het kerkhof van Wittewierum. Het schildje behoort tot de in januari aan de SOGK en Landschapsbeheer Groningen (LBG) toegekende funeraire onderscheiding: de Gouden Terebinth.

Het kerkhof van Wittewierum, een mooi voorbeeld van kerkhofherstel door SOGK en LBG, was in 1999 startlocatie voor het project ‘Kerken in het Groen.

Vijf leden van Stichting De Terebinth waren naar Noord-Nederland afgereisd voor een korte kerkhoventocht met medewerkers van de SOGK en LBG. Hiervan vormde plaatsing van het bordje een belangrijk onderdeel.

De Gouden Terebinth prijs

De gewonnen prijs bestaat behalve het schildje uit een wisseltrofee met bijbehorende oorkonde en een geldbedrag van 1.000 euro. Plan is van het gewonnen bedrag in september een bijeenkomst/symposium te houden met als onderwerp ‘funerair erfgoed, hoe ga je ermee om – delen van ervaringen en kennis’.

Voor de eerst keer

De Gouden Terebinth, een tweejaarlijkse prijs voor een persoon of organisatie die zich buitengewoon inzet voor de instandhouding van funerair erfgoed, is zaterdag 16 januari 2016 voor de eerste keer uitgereikt.

De landelijke award is ingesteld om personen en instellingen te stimuleren zich in te spannen voor behoud van de traditionele begraafplaats en funerair erfgoed in bredere zin. “Graven en andere gedenkmonumenten vertellen over ons verleden en identiteit. Ze horen net zo bij de historie als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven”, heet het.

Foto: Kerkhof Wittewierum – plaatsing bordje door Reint Wobbes en Bartho Hendriksen (oud-voorzitter De Terebinth) – foto Jelte Oosterhuis.