Adoptieceremonie Joods monument De Levenspoort

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leerlingen van de Margrietschool in Wageningen hebben op vrijdag 22 april hun jaarlijkse adoptieceremonie gehouden bij het Joods monument De Levenspoort aan de Walstraat, waar zij sinds de onthulling op 4 mei 2000 voor ‘zorgen’. In de voorafgaande week hebben de scholieren het monument gezamenlijk schoongemaakt.

Ceremonie bij De Levenspoort

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de Margrietschool, Burgemeester Van Rumund, leden van de Stichting Joods Erfgoed Wageningen en belangstellenden waren naar de Walstraat gekomen voor een korte ceremonie.

Bij De Levenspoort werden de Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving herdacht, die tijdens de jaren 1940-1945 door de Duitse bezetter zijn gedeporteerd en vermoord.

Na het programma aan de Walstraat kregen de leerlingen uitleg bij de Joodse begraafplaats aan het Kerkhofpad.

Scholenproject

Van de acht oorlogsmonumenten in Wageningen zijn er zeven door basisscholen geadopteerd in het kader van ‘Adopteer een monument’, een landelijk onderwijsproject voor leerlingen van groep 7 en/of 8. Kinderen leren hierdoor meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende zaken.

Het sportmonument in Wageningen is in 2015 door plaatselijke sportverenigingen geadopteerd.

Foto: Leerlingen van de Margrietschool bij oorlogsmonument De Levenspoort (foto Arie de Koning).