Huis 19e-eeuwse Delftse verzamelaar krijgt nieuwe bestemming

Interieur Maarten

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende restaurerende instelling, heeft het voormalige museumhuis Lambert van Meerten in Delft overgenomen van de plaatselijke overheid. De aankoop is mogelijk geworden met steun van de BankGiro Loterij en een anonieme particuliere schenker.

Museum Lambert van Meerten, waarvan de collectie is ondergebracht bij Museum het Prinsenhof, is in 2013 voor publiek gesloten. De ongewisse toekomst sindsdien is nu afgewend. Restauratie wordt voorbereid.

Het huis aan de Oude Delft met zijn vele bijzondere bouwfragmenten wordt opgenomen in de verzameling van 403 historische huizen en monumenten die Hendrick de Keyser verspreid over het land bezit en onderhoudt. Het pand wordt beschouwd als mooi voorbeeld van de architectuur rond 1900.

Het museumhuis wordt opgeknapt en krijgt een nieuwe bestemming. Deels wordt het museaal opengesteld en verhuurd voor ontvangsten, recepties en bijeenkomsten, deels wordt het ingericht als kantoor om de onderhoudskosten te kunnen dragen.

Lambert van Meerten

Lambert van Meerten, de naamgever van het huis, was eind 19e eeuw mede-eigenaar van de Delftse Distilleerderij, Gist- en Spiritusfabriek Van Meerten & Zonen.

Daarnaast was hij verwoed verzamelaar van bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair; een echte 19e-eeuwse ‘connaisseur’ met interesse voor de Gouden Eeuw. Zijn collectie kreeg zo’n omvang dat het idee ontstond een huis te bouwen om de verzameling in Oud Hollandse interieurs in onder te brengen. Zo verrees tussen 1891 en 1893 het huis aan de Oude Delft.

Met zijn natuurstenen gevel in een abstracte variant van de renaissancestijl is het huis geen slaafse navolging van 17e-eeuwse architectuur. Overal in het huis zijn bouwfragmenten uit afgebroken historische huizen verwerkt: houtsnijwerk, bedsteden, tegeltableaus en schouwen. Een en ander gecombineerd met nieuwe betimmeringen, een grote hal waar concerten konden worden gegeven, met mozaïekvloeren en glas-in-lood. Het huis mocht dan wel zijn inspiratie in de Gouden Eeuw vinden, het was voorzien van modern comfort zoals vloerverwarming, gaslicht en elektriciteit.

Kunsthistorisch belang

Van Meerten ging in 1902 failliet en zijn verzameling werd geveild. Dankzij een groep vrienden werd zijn huis toch een museum voor kunst en kunstnijverheid. De aankoop van het sinds 2013 functieloze huis met zijn historische interieur door Hendrick de Keyser onderstreept het kunsthistorische belang van het huis en geeft het de bescherming die het verdient.

Foto: interieurdetail van het Museum Lambert van Meerten.