Ga naar de inhoud

Aandacht voor architectuur na 1965

Nederlands jongste architectuur, gebouwen van na 1965, staat onder druk. Aandacht voor deze bouwkunst is niet vanzelfsprekend. Daardoor vallen iconische gebouwen ten prooi aan de slopershamer. Heemschut maakt zich zorgen over dit Post ’65 Erfgoed en presenteert er op 12 december een boek over in Lelystad.

Het Amsterdamse Post CS-gebouw (1968), het GAK in Hilversum (1981), Wijkcentrum Meerzicht in Zoetermeer(1977 en het AZM-kantoor in Heerlen (1972) zijn voorbeelden van kenmerkende gebouwen die al niet meer bestaan door kaalslag. Ook andere karakteristieke gebouwen staan op de nominatie gesloopt te worden.

Dodenlijst

Erfgoedvereniging Heemschut heeft daarom een speciale ‘dodenlijst’ samengesteld, die onderdeel uitmaakt van de nieuwe publicatie. Het grootste deel van de gebouwen en gebieden uit de betreffende periode is echter onbekend en on(der) gewaardeerd.

Reden voor de presentatie van Nederland aan het einde van een millennium, bouwen en ordenen (1965-2000), een essay geschreven door architectuurhistoricus Dirk Baalman in opdracht van Heemschut’s werkgroep Post ’65.

De erfgoedvereniging beoogt met het essay een kader te bieden voor de ontwikkelingen uit deze meest recente periode van onze geschiedenis. Ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan wat mogelijk toekomstige iconen van Nederland zullen opleveren.

Brede discussie

Heemschut wil volgens woordvoerder Christian Pfeiffer een brede discussie voeren over de toekomst van gebouwen en ruimtelijke ordening uit deze vaak veronachtzaamde en mede daardoor inmiddels kwetsbare periode.

Wethouder Peter Schot (Stedelijke Ontwikkeling, Omgevingswet en Cultuur) van Lelystad neemt op woensdagmiddag 12 december het eerste exemplaar van het boek in ontvangst in het structuralistisch gebouwde ‘de Kubus’.

Foto: Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam Zuid-Oost (1986) is  vorig jaar aangewezen tot gemeentelijk monument (foto Heemschut).