Aandacht voor wederopbouwboerderijen in land van Maas en Waal

In het land van Maas en Waal zijn in de jaren vijftig van de vorige eeuw 96 nieuwe boerderijen in het voorheen desolate komgronden gebied gebouwd in het kader van bedrijfsverplaatsing vanuit de kernen van dorpen. Stichting van de bedrijven was mogelijk nadat de gronden door goede ontwatering, ontsluiting en ontginning tot geschikte landbouwgrond waren getransformeerd.

Deze ruilverkaveling was in die tijd uniek vanwege de omvang en bouw van tal van nieuwe boerderijen. Bijna alle werden als gemengd bedrijf gesticht: men hield melkvee, varkens, kippen en deed aan bescheiden akkerbouw. Architecten uit de streek leverden de ontwerpen, de boeren konden kiezen uit een aantal standaardtypen, waardoor een zekere variatie ontstond.

Verscheidenheid

Er werd niet aangesloten bij de traditionele boerderijbouw van de streek. De architectuur leverde bij een inventarisatie van het Gelders Genootschap in 2014 een boeiend beeld op van de rijke verscheidenheid aan boerderijen in het ruilverkavelingsgebied.

Nader onderzoek moet leiden tot een selectie van monumentwaardige boerderijen. De ruilverkaveling is in 2017 afgesloten.

Niet langer bruikbaar

Veel van de boerderijen, ooit opgezet als gemengd bedrijven, zijn niet langer bruikbaar voor de tegenwoordige landbouw met schaalvergroting en specialisatie, met enorme veranderingen van het landschap als gevolg.

Een aantal boerderijen waar de eerste bewoners als rustend boer leven met een geringe activiteit, is nog bijna authentiek. Volgens erfgoedvereniging Heemschut moet dan ook bekeken worden of sommige al dan niet monumentwaardig zijn. De meeste complexen bevinden zich in West Maas en Waal en de gemeente Druten.

Snel keuzes

De afdeling Gelderland van Heemschut vindt dat er na jaren van onderzoek snel keuzes gemaakt moeten worden voor het te laat is. Zij heeft hiervoor bij beide gemeenten aandacht gevraagd.

2 thoughts on “Aandacht voor wederopbouwboerderijen in land van Maas en Waal

  1. Ik woon zelf in een monumentale schuur en hooiberg in Nederhemert die zijn vrijgekomen tijdens de ruilverkaveling van de jaren 60. Ben zeer geinteresseerd in ervaringen van anderen. Wij wonen hier nu een paar jaar en gaan langzaam van de schuur een huis maken en van de hooiberg een logeerhuisje. Het zal ook een huis worden waar de deuren open staan en waar je langs kunt komen om te kijken, graag zelfs!

  2. Wellicht een goed voorbeeld voor de oude boerderijen in Oost Groningen.
    De ene naar de andere boerderij is zeer vervallen of staat of instorten.
    Veel aandacht voor herbestemming is hier een belangrijke voorwaarde .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.