Aangifte van vernieling AKU-fontein, Arnhem

De provinciale commissie Gelderland van erfgoedvereniging Heemschut heeft bij de politie aangifte gedaan van vernieling van de monumentale AKU-fontein in Arnhem. Bij het rijksmonument uit de Wederopbouwperiode is een bank verdwenen.

In de Erfgoedwet is beschadiging of vernieling van een rijksmonument strafbaar gesteld. Met de aangifte vraagt Heemschut de politie onderzoek naar de zaak te doen.

In het recente verleden is veel te doen geweest rond de AKU-fontein. Tot voor kort bestonden bij de gemeente Arnhem serieuze plannen tot (gedeeltelijke) sloop van de monumentale fontein. Dit tot afschuw van Heemschut.

Rijksmonument

Fontein, vijver, kunstwerk en plein zijn één kunstwerk met de status van rijksmonument. Oók de banken eromheen met de bijzondere bestrating, maken er onderdeel van uit.

Een betonnen bank is nu verdwenen. Daarvoor is geen vergunning verleend. Het ensemble is met het verdwijnen van de bank aangetast. Heemschut wil voorkomen dat delen van de AKU-fontein stilletjes aan worden weggehaald. De aangifte is in dat kader een krachtig signaal.

Gele Rijdersplein

Het kunstwerk op het Gele Rijders Plein in de Gelderse hoofdstad is in 1961 geplaatst. Het is ontworpen door architect Henk Brouwer (1920-1974) en de stad Arnhem geschonken door de Algemene Kunstzijde Unie (AKU), ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan.

De AKU is een voorloper van het huidige AkzoNobel. Het kunstwerk bestaat uit een fontein in een blauw gekleurd bassin. Middenin staat een sokkel met daarop het beeld ‘Libelle’ van de kunstenaar Shinkichi Tajiri. Daarnaast staat een overdekte galerij met centraal een patio met zitbanken.