RCE zoekt kandidaten Museum- en Monumententalent 2019

Jong professionals (tot 32 jaar) werkzaam in de monumenten- en museumsector kunnen weer meestrijden voor de talentprijzen van 2019. De eervolle awards zijn niet alleen van betekenis voor de winnaars, maar brengen ook actuele thema’s als vernieuwing, diversiteit en verjonging in de erfgoedsector onder de aandacht.

Het Museumtalent en Monumententalent van 2019 onderscheiden zich doordat zij uitblinken in een project, ambassadeur zijn op hun vakgebied of een voorbeeld voor jong en oud.

Het werk van het Museumtalent is gerelateerd aan het museumcongresthema: een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties. Dat van het Monumententalent kan plaatsvinden op alle gebieden in de monumentensector: ambacht, advies, duurzaam, groen, restauratie, educatie en beleid.

Aandragen vóór 15 juli

Jonge talenten kunnen tot 15 juli worden aangedragen. Na de zomer maken twee deskundige jury’s een top drie voor beide prijzen bekend. De Museumtalentprijs wordt tijdens het Museumcongres op 3 oktober uitgereikt, de Monumententalentprijs op het Monumentencongres op 7 november.

Ontwikkeltraject

Het talent wint, naast de eer, een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van 7.000 euro, aangeboden door het Mondriaan Fonds. De andere finalisten kunnen aan een buitenlandse congresreis een bedrag van 3.000 euro besteden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organisator van de talentprijzen.

Winnaars 2018

Vorig jaar won Welmoed Wijmans de prijs voor Monumententalent 2018. Zij blonk uit door haar inzet in het project Blik naar boven, zicht op de toekomst (van de Stichting Grote Kerk Naarden). Het Museumtalent van het afgelopen jaar was Davida de Hond. Als programmamaker bij het CODA museum excelleerde ze in vele educatieve projecten.

Meer info en aanmelden

Meer info over de talentprijzen, de aanmeldingscriteria en de aanmeldingsformulieren op Talentprijzen.