Aantrekkelijkheid Nijenburg in het geding

De spoorwegovergangen Stetlaan en Noordwest op landgoed Nijenburg in Heiloo moeten open blijven, vindt een ruime meerderheid van de bezoekers, die daartoe onlangs in opdracht van Natuurmonumenten zijn ondervraagd. De overgangen staan op de lijst van ProRail om gesloten te worden; ze zijn onveilig.

Om het landgoed optimaal beleefbaar te houden pleit Natuurmonumenten bij ProRail, de provincie Noord-Holland en de gemeente Heiloo voor de aanleg van veilige tunnels of bewaakte spoorwegovergangen.

Overgang Cranenbroek

Aan de enquête namen 699 regelmatige bezoekers deel. Mocht er op de Nijenburg toch een overgang gesloten moeten worden, dan kiest een ruime meerderheid van de respondenten voor overgang Cranenbroek (63 procent).

Veel ondervraagden (35 procent) geven aan niet te kunnen kiezen. Daaruit blijkt volgens Natuurmonumenten dat meerdere overgangen belangrijk voor hen zijn. De aantrekkelijkheid van het landgoed gaat volgens die bezoekers geheel of voor een belangrijk deel verloren bij sluiting van spoorwegovergangen, 89 procent van de respondenten noemt dat zelfs hèt belangrijkste effect.

Groen toevluchtsoord

“Het verbaast me niet dat zoveel mensen laten weten de spoorwegovergangen belangrijk te vinden”, reageert boswachter Rob van Dam van Natuurmonumenten.

“Vanuit de drukte van de stad loop je zo het oude parkbos met prachtige parktuinen in. Voor veel mensen is het een groen toevluchtsoord waar ze kunnen wandelen en fietsen. Ik snap dat je daar in zijn geheel van wilt genieten. Maar dat betekent wel dat je het spoor moet kunnen kruisen”.

In de nadere toelichting die veel mensen bij de enquête gaven, worden diverse motieven genoemd: het risico dat het wandelgebied te klein en te druk wordt, dat parkeren een probleem wordt, dat er niet meer een ronde gelopen kan worden, maar ook het gebruik van Stetlaan door sluipverkeer woon-werkfietsers naar Alkmaar.

Fietstunnels

Met de stelling waarin een voorstel wordt gedaan een wandeltunnel bij de Stetlaan en een wandel- en fietstunnel bij Noordwest aan te leggen met aansluitend een fietspad door de weilanden naar Bergen is 66 procent van de deelnemers het eens.

Bij de vraag wie er mee moet betalen aan een tunnel verwachten de respondenten, buiten Pro Rail, vooral financiering van de provincie Noord-Holland, het rijk (71 procent respectievelijk 72 procent) en de gemeente Heiloo (57 procent). Natuurmonumenten wordt door 26 procent van de mensen genoemd.

Van Dam: “We zijn ontzettend blij dat zoveel mensen hun mening hebben gegeven. Het steunt ons dat bezoekers het landgoed Nijenburg zo waarderen. We nemen de uitkomsten van de enquête mee in de gesprekken die we met ProRail en andere partijen voeren”.

Foto: Kees Joustra.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.