Acht ideeën om monumenten duurzaam te verwarmen

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zoekt innovatieve en creatieve oplossingen om monumenten duurzaam te verwarmen. Daartoe maakt zij gebruik van de SBIR (Small Business Innovation Research). Acht gekozen ideeën van de eerste fase – het haalbaarheidsonderzoek – zijn zojuist bekend gemaakt.

De ideeën variëren van flexibele gevelisolatie aan de binnenzijde, het plaatsen van een warmte-object dat stralingswarmte geeft en een ondergronds geplaatste hoge temperatuur lucht/water warmtepomp tot gestuurde ventilatie en warmte onttrekken aan het oppervlaktewater.

Verder zijn uit de competitie twee ideeën geselecteerd voor haalbaarheidsonderzoeken naar het gebruik van hoge temperatuur binnen een opgestelde lucht/water warmtepomp en een onderzoek naar warmteterugwinning uit eigen afvoerwater.

Tot slot is een zogenoemde ‘procestool’ geselecteerd, een stappenplan dat samenwerking bevordert en de te maken afwegingen in het verduurzamingsproces vergemakkelijkt.

Toegekend

De toegekende projecten zijn:

  • IsoInterieur (II) door SATIJNplus Architecten BV
  • WarmeWolk (WaWo) door KBnG
  • Toepassing Tarnoc Turbineketel in Monumenten (TTTIM) door Tarnoc BV
  • Inside-the-Box (ITB) door Bouwhulp
  • GV door Van Schaik Innovation Handling BV
  • ERP Erfgoed Kompas (NRP EK) door Stichting NRP
  • De kade als energiefabriek (DKE) door De Groene Grachten
  • HHCM door DeWarmte BV

De indieners gaan aan de slag met het onderzoek en kunnen na afronding een verzoek doen voor de volgende fase, waarin de uitwerking van een prototype centraal staat. Hiervoor volgt opnieuw een selectie.

Meer over de acht ideeën staat op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

SBIR

De SBIR daagt creatieve ondernemers uit samen nieuwe producten en/of diensten te ontwikkelen voor de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk, met financiële ondersteuning van de rijksoverheid. Meer informatie over deze SBIR staat op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De RCE is de competitie in juni 2021 begonnen om op zoek te gaan naar innovatieve ideeën die warmteverliezen in monumenten maximaal verminderen en die warmte zo duurzaam mogelijk opwekken. Dit om bij te dragen aan maximale vermindering van de CO2-uitstoot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.