Achtste Open Tuinendag Utrecht op zaterdag 30 juni

De achtste Open Tuinendag Utrecht wordt gehouden op zaterdag 30 juni. Meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven in en rond het stadshart waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor publiek. Passe-partouts zijn vanaf vrijdag 1 juni verkrijgbaar bij de VVV-Utrecht.

Verscholen achter muren en huizen in en rond het centrum liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: oases van rust met vaak verrassende tuinarchitectuur.

De Open Tuinendag is een eenmalige gelegenheid deze bijzondere plekken te bezoeken. Voor liefhebbers is er veel keus: grote tuinen, kleine tuinen, hofjes, pandhoven van kerken en kloosters, sober aangelegde tuinen en tuinen met beelden en vijvers. Alle zijn uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing.

Nieuwe tuinen

Dit jaar is een aantal nieuwe, niet eerder opengestelde tuinen opgenomen, waaronder vier achter de 19e-eeuwse panden Maliebaan 12 tot en met 18.

Bijzonder is dat deze tuinen in elkaar overlopen, maar toch zeer verschillend zijn: van traditionele landschapstijl tot strak ingericht en modern, maar ook met beelden en buxushagen. Ook nieuw is Herenstraat 17, waar bij de tuinaanleg een middeleeuwse zinkput werd ontdekt.

Het programma van de Open Tuinendag biedt volop mogelijkheden een dag in de Utrechtse binnenstad door te brengen. De tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg. In een aantal tuinen vinden muziekoptredens plaats of worden rondleidingen gegeven. In de tuin van de Volksuniversiteit (Nieuwegracht 41) geven Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de gemeente Utrecht uitleg over het ‘waterproof’ maken van de tuin.

Concert

Na afloop van de Open Tuinendag wordt om 17.15 uur in de Regentenzaal van het Bartholomeus Gasthuis een concert aangeboden in samenwerking met het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Dit concert is voor passe-partouthouders gratis, maar reserveren is noodzakelijk via  www.opentuinendagutrecht.nl

Passe-partout

De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 uur en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Het programmaboekje bevat een beschrijving van de locaties en een plattegrond met looproutes.

Een passe-partout kost 12,50 euro per persoon en is vanaf vrijdag 1 juni verkrijgbaar bij de VVV-Utrecht. Vooraf bestellen is ook mogelijk via VVV-Utrecht, Domplein 9-10, telefoon 0900-1288732 of via infovvv@utrechtmarketing.nl. Gezien de grote belangstelling wordt reserveren aanbevolen.

Meer over het programma en de tuinen op www.opentuinendagutrecht.nl

Foto: de tuin van Zuylenspiegel aan Zuilenstraat  5 in Utrecht.