Acteur ontdekt in kerk verborgen schatten

Het Grootste Museum van Nederland is een samenwerkingsverband tussen Museum Catharijneconvent (Utrecht) en 17 kerken en synagogen door heel Nederland met als doel het prachtige erfgoed onder de aandacht te brengen. Acteur en geboren Groninger Marcel Hensema bezocht de Mariakerk in Krewerd en ontdekte daar verborgen schoonheid.

Vrijwilligers van de aan het Grootste Museum van Nederland deelnemende kerken in Groningen staan, net als die elders in het land, klaar om bezoekers te ontvangen. In de noordelijke provincie gaat het om godshuizen in Pieterburen, Krewerd, Middelstum en Midwolde.

Acteur Hensema liet zich verrassen. De verwondering is van zijn gezicht af te lezen. Bekijk de film: https://vimeo.com/562708430

Buitenlandse allure

In het buitenland is het normaal om die grote kathedraal in een stad of dat kleine kerkje op het dorpsplein binnen te stappen. In eigen land lopen of fietsen veel mensen er ongemerkt aan voorbij. Terwijl de aanblik altijd een openbaring is.

De bezoeker raakt snel onder de indruk van het zonlicht dat door een raam schijnt of houtsnijwerk dat al eeuwenlang liefdevol wordt bewaard.

Betrokken 17 Nederlandse monumenten doen niet onder voor de verstilling die we voelen bij een bezoek aan een kapelletje in de Italiaanse heuvels of in een Duits bos. Deze zomer is een uitgelezen kans om deze schatten van buitenlandse allure in het Grootste Museum van Nederland te ontdekken.

Kerken met een eigen verhaal

De vier deelnemende oude Groninger Kerken in Krewerd, Middelstum, Midwolde en Pieterburen vertellen elk een eigen verhaal. De authentieke dorpskerken bewaren een groot aantal verborgen schatten.

Het prachtigste houtsnijwerk, eeuwenoude schilderingen en een van de oudste, bespeelbare orgels in Nederland is achter hun deuren te vinden. Kijkkaarten in de kerk leggen uit wat er te zien is, zonder de beleving van het indrukwekkende interieur te verstoren.

Geldschieters

Het Grootste Museum van Nederland, een initiatief van Museum Catharijneconvent, is financieel mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Mondriaan Fonds. Alle deelnemende locaties en hun openingstijden staan op www.grootstemuseum.nl

Foto: Het orgel van de Mariakerk in Krewerd (foto Arjan Bronkhorst).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.