Actie tegen sloop volksbuurt Wageningen

‘Behoud de historie. Renoveer in oude glorie’ staat in hoofdletters op een van de rijk met spandoeken behangen karakteristieke woningen in de Julianastraat te Wageningen. Het is de kern van het al maanden durende protest tegen de dreigende sloop van 75 huizen.

De bewoners weten zich gesteund door de Historische Vereniging Oud Wageningen, Wageningen Monumentaal en erfgoedvereniging Heemschut. Het drietal heeft, om sloop te voorkomen, de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd.

De woningen, gebouwd in 1915, behoren tot het Rode dorp, een echte volkswijk. Het is de eerste vorm van sociale woningbouw in Wageningen. Het ontwerp is van architectenbureau De Roos en Overeijnder, dat ook tekende voor stadion het Kasteel van de Rotterdamse voetbalclub Sparta.

Tuindorp

De Julianastraat heeft het karakter van een tuindorp. De bakstenen gevels zijn soms rijk gedecoreerd en opvallend zijn de poortjes.

Eigenaar de Woningstichting wil het liefst slopen vanwege achterstallig onderhoud en de huizen inruilen voor nieuwbouw. Dat is tegen hete zere been van de meeste bewoners, die inzetten op renovatie. Twee externe bureaus onderzoeken de mogelijkheden. De resultaten worden in juni verwacht.

Foto: Bewonersprotest aan de gevels (foto Rob Lureman).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.