Actie tegen sloopoptie Doetinchems hofje

Doetinchems enige hofje, de Brouwerskamp, moet de status van monument krijgen om sloop te voorkomen. Dat vinden de erfgoedbeschermers Deutekom, Heemschut en het Cuypersgenootschap.

De drie verenigingen zeggen geschrokken te zijn van berichtgeving over de toekomst van het hofje dat eigendom is van Sité Woondiensten. Kaalslag blijkt in die berichten niet uitgesloten.

Rechtszekerheid

De gemeente Doetinchem is gevraagd om een waardestellend onderzoek als opmaat naar de status van gemeentelijk monument.

“Die bescherming geeft de beste rechtszekerheid op veiligstelling van de monumentale waarden ingeval het komt tot verbouwing en voornemens of plannen tot sloop en eventuele herbouw”, betogen de erfgoedbeschermers.

Het trio verklaart verheugd te zijn dat de gemeente Doetinchem oog heeft voor de monumentale waarden. Dat blijkt uit de waardering die het hofje ten deel valt in het voorontwerp bestemmingsplan Parapluherziening cultuurhistorie 2021.

Ensemblewerking

De uit 1951 daterende Brouwerskamp telt 28 woningen en 8 appartementen. Het hofje heeft een prominente rol gespeeld in de ouderenhuisvesting van Doetinchem en is beeldbepalend voor zijn omgeving.

Het heeft een sterke ensemblewerking en prachtige decoratieve elementen uit de wederopbouwperiode van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Architect was Aart Wulfert van Dijkhuizen (1903-1983), die in Doetinchem jarenlang directeur was van de dienst Openbare Werken. Ook het natuurlijk groen blijkt van toegevoegde, beeldbepalende waarde. Op het rechthoekige binnenterrein staan vijf monumentale acacia’s.

Handtekeningenactie

Wooncorporatie Sité heeft in een brief over de toekomst van de huizen laten weten alle opties open te houden, ook die van vervanging. De bewoners zamelen, via een petitie, handtekeningen in om hun zaak te bepleiten bij de plaatselijke overheid en de wooncorporatie. Ze zijn blij met de steun van Deutekom, Heemschut en het Cuypersgenootschap.

Foto: Rob Lureman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.