Acties Laurenskerk Alkmaar voor groot nieuw glas-in-loodraam

De Grote Sint-Laurenskerk, voorheen Grote of Sint-Laurenskerk, in Alkmaar zoekt sponsors voor de aanschaf van een nieuw glas-in-loodraam van enorme omvang naar ontwerp van kunstenaar Fiona Tan. Grootte: 9 meter breed en 23 meter hoog, thema: Licht van de vrijheid.

Het transeptvenster van de met natuursteen beklede bakstenen kruisbasiliek met zevenzijdige koorsluiting wordt gezien als het grootste kerkraam op het Europese vasteland. Aanleiding voor de Stichting Het Grote Raam een brede geldinzameling te ontketenen.

Museum

De Grote Sint-Laurens, een rijksmonument, is opgetrokken in de periode 1470-1518; architect was Anthonius Keldermans uit Mechelen. De van oorsprong katholieke kerk werd in 1573 protestant en heeft sinds 1996 geen religieuze functie meer. Er is een museum in gevestigd over de historie van het gebouw.

Een van de acties voor het Grote Raam loopt al sinds 10 september: de geheime zolderruimtes van de kerk zijn opengesteld voor publiek. Na een beklimming kan men de imposante balkenconstructies, tongewelven, lijkenluiken en het carillon bekijken.

Opa

De opa van ontwerper Fiona Tan vocht in de Eerste Wereldoorlog om Europa te bevrijden.

Hij raapte glasscherven op van de in 1914 gebombardeerde kathedraal van Reims en maakte er thuis een caleidoscoop van. Spelend als kind met dit bijzondere souvenir van een Europese kathedraal leverde Tan beelden op die zichtbaar zijn in het ontwerp voor het nieuwe raam in de Grote Sint-Laurenskerk .

De onthulling is gepland op 7 oktober 2023 ter gelegenheid van het 450-jaar Alkmaar ontzet. www.hetgroteraam.nl

Foto: De Stichting Het Grote Raam zamelt geld in voor een nieuw glas-in-loodraam naar ontwerp van Fiona Tan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.