Energietransitie en (wereld)erfgoed

Wanneer:
6 juni 2019 @ 13:15 – 16:30
2019-06-06T13:15:00+02:00
2019-06-06T16:30:00+02:00
Waar:
De Observant
Stadhuisplein 7
Amersfoort
Kosten:
Gratis

Het is mij een genoegen u uit te nodigen voor de 11e NMo NU bijeenkomst die wij samen met de Stichting Werelderfgoed Nederland organiseren.

Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op donderdag 6 juni aanstaande om 13:45 uur in De Observant in Amersfoort, Stadhuisplein 7. Het onderwerp is: “Energietransitie en (wereld)erfgoed: wat betekent de overgang naar een duurzaam energiesysteem voor het Nederlandse (wereld)erfgoed?”.

Een viertal sprekers zal hun kennis en ervaringen op dit actuele onderwerp in een afwisselend en interactief programma met u delen.

U bent van harte welkom op deze bijeenkomst. Mocht u een collega of kennis willen meenemen, dan is dat zeker mogelijk. Uw deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos.

Graag ontvangen wij uw aanmelding via: info@nationalemonumentenorganisatie.nl

Lezingen en paneldiscussie door:

Ana Pereira Roders
Hoogleraar Heritage & Values, Technische Universiteit Delft

Froukje van de Klundert
Architect/adviseur, PosadMaxwan

Marieke van Zanten en Ingrid van Herel
Architectuurhistoricus en landschapsarchitect, Het Oversticht

Charlotte van Emstede
Dagvoorzitter, Nationale Monumentenorganisatie

De Nationale Monumentenorganisatie en Stichting Werelderfgoed Nederland organiseren in gezamenlijkheid een kennisuitwisselingsbijeenkomst over het thema ‘wat betekent de energietransitie voor het monumentaal erfgoed en werelderfgoed in Nederland’?

Eind december 2015 leverde de klimaattop in Parijs een akkoord op. De daarin vastgelegde ambities betekenen dat in de komende 30 jaar het energiesysteem drastisch zal veranderen. De energietransitie zal verstrekkende gevolgen hebben voor onze leefomgeving: gebouwen, steden en het landschap zullen moeten veranderen.

Wat betekent de overgang naar een duurzaam energiesysteem voor het Nederlandse cultureel erfgoed en werelderfgoed? Staat de energietransitie op gespannen voet met de bescherming van (wereld)erfgoed? Of biedt een nieuwe denkwijze over erfgoed, landschap en energie de handvatten om een succesvolle energietransitie door te maken die tevens de bijzondere waarde van Nederlands (wereld)erfgoed respecteert? Drie sprekers zullen vanuit verschillende invalshoeken ingaan op deze thematiek. In de plenaire discussie gaan we met elkaar in gesprek over risico’s, kansen en praktische mogelijkheden van de energietransitie bij (wereld)erfgoed.

Programma

13.45 Inloop met koffie en thee

14.15 Introductie en kennismaking met de organisatoren Robert Quarles van Ufford (NMo) en Nanette van Goor (Stichting Werelderfgoed)

Dagvoorzitter Charlotte van Emstede, NMo

14.30 On World Heritage and the Energy Transition
Ana Pereira Roders, TU Delft

15.00 Energietransitie in de Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie
Froukje van de Klundert, PosadMaxwan

15.30 Intermezzo

16.00 Energie is van alle tijden
Marieke van Zanten en Ingrid van Herel, Het Oversticht

16.30 Discussie en borrel