Meteen naar de inhoud

Een ontmoeting tussen hedendaagse kunst en uniek erfgoed

Kasteel van Laarne
Wanneer:
13 maart 2022 @ 10:00 – 18:00
2022-03-13T10:00:00+01:00
2022-03-13T18:00:00+01:00
Waar:
Kasteel van Laarne
Eekhoekstraat 5 9270 Laarne
Kosten:
10
Contact:
Kasteel van Laarne
+32 (0)9 230 91 55
Een ontmoeting tussen hedendaagse kunst en uniek erfgoed @ Kasteel van Laarne

Op een boogscheut van Gent staat het Kasteel van Laarne, één van de best bewaarde waterkastelen van het land. Meer dan 700 jaar geleden werd hier de eerste steen van een middeleeuwse burcht gelegd. De spitse ronde torens en imposante vierkante donjon stammen nog uit die tijd. In de loop der eeuwen werd er duchtig verbouwd en in de 17de eeuw was het slot uitgegroeid tot een aantrekkelijke adellijke zomerresidentie of maison de plaisance. Vandaag ademt het nog steeds de grandeur van die tijd. Uitzonderlijke meubels, wandtapijten, schilderijen en de Europees vermaarde zilvercollectie zorgen voor een uniek en authentiek kader.

Het is in dit kader dat de internationaal gerenommeerde Belgische kunstenaar Kris Martin een unieke tentoonstelling organiseert met als titel NADIR. Het nadir (van het Arabisch nathir, ‘tegenovergesteld’) is in de astronomie het punt dat recht tegenover het zenit staat: het punt recht onder de waarnemer. Voor Martin is het een metafoor: kijken naar wat er is, naar de kern gaan. Maar ook: als Belgische kunstenaar werken met de unieke locaties die ons land te bieden heeft. NADIR toont de generatie kunstenaars die Martin zelf gevormd en beïnvloed hebben, op artistiek of vriendschappelijk vlak. Zijn persoonlijke pantheon, als het ware.

Martin treedt weliswaar op als initiatiefnemer en bedenker van het concept van de tentoonstelling, maar zal niet optreden als curator. Hij neemt enkel de rol van deelnemend kunstenaar in. Zo kan iedere kunstenaar zich laten inspireren door zijn eigen NADIR.

Het kasteel is tijdens deze tentoonstelling veel meer dan een decor voor de kunst. De kunstenaars maakten in vele gevallen nieuw werk speciaal voor deze plek, geïnspireerd door de historiek, de verhalen of de bijzondere sfeer.

Kasteel van Laarne, locatie

Kasteel van Laarne, Eekhoekstraat 5, 9270 Laarne

Openingstijden

13 maart t.e.m. 22 mei 2022, dinsdag t.e.m. zondag 10u tot 18u (laatste toegang om 17u)

Individuele tickets

  • Volwassenen: 10 euro

  • 6-18 jaar: 5 euro

  • < 6 jaar: gratis

Om tickets te kopen, klik op de pop-up links onderaan.

Groepen

  • Groepen vanaf 15 personen: 8 euro per persoon + 70 euro voor de gids

  • Scholen vanaf 20 lln.: 5 euro

  • Nocturnes kunnen geboekt worden vanaf 15 personen aan 15 euro per persoon + 70 euro voor de gids. Een nocturne start ten laatste om 20u.

Een rondleiding duurt 1,5 uur. Om een groepsbezoek (min. 15 pers.) of een nocturne te reserveren vult moet u reserveren.

1 reactie op “Een ontmoeting tussen hedendaagse kunst en uniek erfgoed”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.