Adviezen rijksdienst nu ook online toegankelijk

De adviezen van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed (RCE) over gebouwde en groene rijksmonumenten in Nederland zijn voortaan ook online toegankelijk. De adviezen worden gepubliceerd op overheid.nl en zijn te vinden via de website van de RCE.

Met deze stap krijgen alle betrokkenen in het erfgoedveld inzicht in de manier waarop de RCE de algemene uitgangspunten voor de omgang met monumenten toepast in haar adviezen. Publicatie sluit aan op de ambitie van het rijk om zo veel mogelijk overheidsinformatie eenvoudig toegankelijk te maken. De RCE wenst dat de adviezen steeds vaker een rol gaan spelen in de gesprekken over erfgoed.

Nieuw

Voor het verbouwen of restaureren van een gebouwd of groen rijksmonument is een omgevingsvergunning nodig, die de eigenaar bij de gemeente aanvraagt.

Bij plannen met ingrijpende wijzigingen kloppen gemeenten bij de RCE aan voor advies. Nieuw is dat dit advies voortaan online beschikbaar is, twee weken nadat de rijksdienst het de gemeente heeft aangeboden. De eerste adviezen komen omstreeks 7 oktober beschikbaar.

Definitief

Het gaat om de definitieve adviezen in het kader van een omgevingsvergunning. Préadviezen in het kader van vooroverleg vallen er niet onder.

Persoonsgegevens worden bij publicatie geanonimiseerd, zodat gepubliceerde adviezen voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Foto: De Kleine Dijlakker in Bolsward (foto RCE).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.