Aftrap Verkiezing BNA Beste Gebouw 2021

De 16e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar – dé architectuurprijs van Nederland – is begonnen. Architecten en opdrachtgevers zijn uitgenodigd hun beste gebouw, in gebruik genomen in 2020, op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden voor 4 april.

De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige jury, bestaand uit toonaangevende architecten en opdrachtgevers. Zij beoordelen de gebouwen in vier categorieën: identiteit en icoonwaarde, leefbaarheid en sociale cohesie, stimulerende omgevingen en particuliere woonbeleving.

Voormalig D66-leider Alexander Pechtold is juryvoorzitter. Hij zegt uit te zien naar de jureringsronde door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment. “Cruciaal voor de samenleving is dat we inzetten op architectuur die niet alleen economische waarde maar ook ecologische en sociale waarde vertegenwoordigt. Dat hoop ik ook terug te zien in de oogst van 2020”.

Meerwaarde voor mens en maatschappij

Het de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers.

Vorig jaar was Forum Groningen het Beste Gebouw van Nederland, naar ontwerp van NL Architects. De Publieksprijs ging naar DOMUSDELA in Eindhoven, ontworpen door Diederendirrix en Architecten En|En.

BNA-voorzitter Francesco Veenstra: “Niet het mooiste gebouw of de beste architect, maar het beste gebouw wint. Dat kan ook een huis of een klein gebouw zijn, als dat de meeste meerwaarde heeft voor mens en maatschappij”.

Jury in beeld

Juryvoorzitter Pechtold is directeur van het CBR (Centraal Bureau Rijbewijzen). Sinds zijn afscheid van de politiek in 2018 bekleedt hij diverse bestuurlijke functies in het publieke domein. Verder is hij namens het Presidium van de Tweede Kamer onafhankelijk procesbegeleider bij de verbouwing van het Binnenhof.

Pieter Bannenberg is medeoprichter van NL Architects, winnaar van BNA Beste Gebouw 2020 met Forum Groningen. Tobias Verhoeven is directeur van ontwikkelaar Synchroon. Daarnaast is hij bestuurslid bij Arcam en Neprom. BNA en Synchroon zijn initiatiefnemer van Next Step Program(.nl), het ontwikkelprogramma voor jonge architectenbureaus.

Josja van der Veer is directeur Ruimte en Duurzaamheid bij de gemeente Amsterdam. Van der Veer heeft een loopbaan in stedelijke ontwikkeling vanuit verschillende rollen: als onderzoeker, adviseur, gebiedsontwikkelaar, belegger en als opdrachtgever voor de VU-Campus.

Murtada Alkaabi is als architect bij KCAP Architects betrokken bij gebieds-transformaties in binnen- en buitenland, van de Utrechtse Merwedekanaalzone tot Sewoon Grounds Seoul. Hij runt samen met Mohammed Reza Alkaabi Studio To Create, Architecture & Urbanism.

Marjolein van Eig is architect en eigenaar van BureauVanEig in Rotterdam. Ook is zij gastdocent aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en schrijft ze over architectuur voor Architectenweb.

Foto: Van linksboven naar rechtsonder: Marjolein van Eig, Alexander Pechtold, Pieter Bannenberg, Tobias Verhoeven, Murtada Alkaabi en Josja van der Veer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.