Meteen naar de inhoud

Cultuuragenda MONUMENTAAL

okt
5
do
Themadag Gedenkwaardig erfgoed op buitenplaatsen @ Slot Zuylen
okt 5 @ 10:00 – 17:00
Themadag Gedenkwaardig erfgoed op buitenplaatsen @ Slot Zuylen

Terebinth, stichting voor funerair erfgoed, en de stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) organiseren op donderdag 5 oktober in Zuilen een studiedag over gedenkwaardig erfgoed op buitenplaatsen.

sKBL en Terebinth vragen daarmee aandacht voor een onderdeel van onze funeraire cultuur dat nog niet iedereen kent: de geschiedenis van grafmonumenten op het landgoed. Die monumenten zijn tegenwoordig vaak particulier bezit; het kan gaan om een hele begraafplaats of om een enkele privé-grafkelder van de landeigenaar.

Slot en begraafplaats van Zuylen
Deze themadag vindt niet voor niets plaats in Oud-Zuilen. Willem René van Tuyll van Serooskerken, heer van Zuilen en Westbroek (en de broer van de schrijfster Belle van Zuylen), was een funeraire pionier: hij was een van de eersten in Nederland die braken met de traditie van het begraven in de kerk en een zogenaamde ‘buitenbegraafplaats’ lieten aanleggen. Op 18 maart 1782 werd de begraafplaats in Oud-Zuilen in gebruik genomen. Tweehonderdvijftig jaar later heeft diezelfde pioniersgeest ruimte geschapen voor een natuurbegraafplaats.

Van grafkelder naar natuurbegraafplaats
Het ochtendprogramma van deze studiedag bestaat uit drie presentaties die stilstaan bij verleden en toekomst van de begrafenis- en rouwcultuur op landgoederen. Cultuurhistoricus Wim Cappers gaat in op de funeraire cultuur op landgoederen sinds de negentiende eeuw. Bert Speulman, mededirecteur van Natuurbegraafplaatsen van Waarde, houdt een presentatie over de komst van natuurbegraafplaatsen op landgoederen en buitenplaatsen. Derde spreker is taxateur Anita van Veenendaal: zij vertelt over de waarde van rouwjuwelen in verband met de rouwetiquette, naar aanleiding van de collectie rouwjuwelen van Slot Zuylen.
Het middagprogramma bestaat uit een bezoek aan Slot Zuylen en de buitenbegraafplaats Oud-Zuilen. De familiebegraafplaats met het grafmonument van Van Tuyll van Serooskerken en de natuurbegraafplaats maken deel uit van het bezoek. Speciaal voor de deelnemers van deze studiedag worden de rouwjuwelen tijdelijk in het Slot op zaal gepresenteerd.

Voor wie? Voor donateurs en vrienden van stichting Terebinth en sKBL, de vrijwilligers van Slot Zuylen en overige geïnteresseerden. Deelnamekosten: € 65,- p.p. voor vrienden, donateurs; overige deelnemers betalen € 80,- p.p.

Plaats en tijd: 10.00-17.00 uur, Slot Zuylen, Tournooiveld 1, 3611 AS Oud-Zuilen.

Aanmelding (z.s.m.) en programma-informatie: zie https://www.skbl.nl/themadag-gedenkwaardig-erfgoed-op-buitenplaatsen/

Foto: De grafkelder van de familie Van Tuyll van Serooskerken (foto Bartho Hendriksen)

nov
9
do
Nationaal Monumentencongres 2023 @ Kolonie van Weldadigheid
nov 9 @ 09:00 – 17:30
Nationaal Monumentencongres 2023 @ Kolonie van Weldadigheid

Nationaal Monumentencongres – 9 november
Het Nationaal Monumentencongres 2023 staat in het teken van vernieuwing, innovatie en de zoektocht naar mensen die baanbrekend werk durven te verrichten in de erfgoedsector. Want dit is hard nodig. Uitdagingen in de vorm van personeelstekorten (vooral onder ambachtslieden), te weinig overdracht van kennis en vakmanschap en versnippering in de keten, werpen de vraag op hoe we de monumentenzorg de komende tien jaar draaiend en gezond houden. Daarom is het thema van het Nationaal Monumentencongres 2023 ‘Erfgoedpioniers gezocht’.

Vooravond 8 november
De Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen zijn oneindig fascinerend en belichamen één op één het thema. Daarom is het bij uitstek dé locatie voor het Nationaal Monumentencongres 2023. Desalniettemin is het ruim 150 kilometer verwijderd van het centrum van Nederland. Omwille van afstand en reistijd kan het fijn zijn om een overnachting te boeken voorafgaande aan het congres. Om de avond in stijl door te brengen, faciliteren wij een vooravond programma en korting bij enkele hotels in de omgeving. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om comfortabel en uitgerust het congres te starten. Op woensdagavond 8 november wijden we het congres om 18:00 uur in met een borrel en diner in het Gevangenismuseum. Direct aansluitend dagen we je tot 22:00 uur uit om je erfgoedkennis te testen tijdens de enige echte Monumentenpubquiz. Deelname aan deze vooravond is optioneel.

Voor wie?
Het Nationaal Monumentencongres is een jaarlijks congres bedoeld voor alle partijen die actief zijn op het gebied van erfgoedzorg en de (her)ontwikkeling en herbestemming van historisch vastgoed in hun landschappelijke of stedelijke context. Iedere editie staat er een thema centraal dat urgent en relevant is voor de erfgoedsector.