Al 69 gemeenten aan de slag met kerken

In 2019 konden lokale overheden voor het eerst financiële steun aanvragen voor het opstellen van een kerkenvisie. 69 gemeenten hebben dat gedaan, 65 ervan hebben het aangevraagde bedrag toegekend gekregen. De overige 4 ontvangen mei volgend jaar bericht over hun aanvraag.

Een en ander betekent volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) dat in veel gemeenten strategisch nagedacht wordt over een duurzame toekomst voor circa 1.800 van de ruim 7.000 kerkgebouwen in ons land.

Over de kerkenvisie

Het opstellen van een kerkenvisie gebeurt in dialoog tussen de burgerlijke gemeente, kerkeigenaren, inwoners en erfgoedorganisaties.

Partijen gaan daarbij met elkaar in gesprek over de toekomst van álle kerkgebouwen in de gemeente: monumentaal en niet-monumentaal, nieuw en oud, in religieus gebruik of anderszins. De vraag daarbij is welke toekomst voor de gebouwen gezien wordt en welke opgave er ligt. Maar ook: kunnen partijen met elkaar afspraken maken over de wijze waarop ze met elkaar het gesprek aangaan als kerken gesloten of verkocht worden.

Aanvragen van financiële steun

Tot en met 2021 heeft het rijk 9 miljoen euro beschikbaar voor het opstellen van een kerkenvisie. De middelen worden verdeeld aan de hand van een zogenoemde decentralisatie-uitkering via het Gemeentefonds.

Gemeenten mogen het hele jaar door zo’n decentralisatie-uitkering aanvragen via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Elke Nederlandse gemeente kan eenmalig, in de periode tot en met 2021, een aanvraag indienen.

Naast financiële steun, worden gemeenten op andere manieren toegerust in het proces van de ontwikkeling van een kerkenvisie. Vanuit het programma Toekomst Religieus Erfgoed worden door de samenwerkende partners bijeenkomsten georganiseerd rond thema’s die gemeenten kunnen tegenkomen bij het opstellen van een kerkenvisie. Daarnaast zijn op platform Toekomst Religieus Erfgoed tal van praktische voorbeelden en tools te vinden.

Het overzicht van alle gemeenten die met een kerkenvisie aan de slag gaan is te vinden op https://www.toekomstreligieuserfgoed.nl/dossier-kerkenvisies#Voorbeelden%20van%20kerkenvisies

Foto: Expertmeeting Kerkenvisies 2019, een bijeenkomst voor gemeenten die overwegen met een kerkenvisie aan de slag te gaan of daarmee al zijn begonnen (foto Stef de Graauw).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.