Ambitieuze renovatie Boijmans krijgt groen licht

De gemeenteraad van Rotterdam heeft voorlopig groen licht gegeven voor de geplande verbouwing van Museum Boijmans Van Beuningen. Naar verwachting neemt het ingrijpende karwei, dat 223,5 miljoen euro gaat kosten, zeven jaar in beslag. Begin 2020 is nog een zogenoemd go/nogo-moment voorzien waarin het uitgewerkte programma van eisen aan de raad zal worden voorgelegd.

Museum Boijmans Van Beuningen wordt volgens plan grootschalig gerenoveerd en verbouwd. Het onderkomen, deels rijksmonument, is er bijzonder hard aan toe. In het gebouw zit asbest, het kampt met achterstallig onderhoud en voldoet niet langer in technisch en functioneel opzicht. Hoe de verbouwing er precies uit komt te zien is nog niet bekend.

“Het besluit van de gemeenteraad is een prachtig cadeau voor de stad Rotterdam en iedereen met hart voor de onwaarschijnlijk rijke kunstcollectie. We zijn bijzonder blij dat de verzameling is veiliggesteld en in de toekomst weer een buitengewoon mooi huis krijgt. Door met de stad te kunnen bouwen aan dit ambitieuze renovatiescenario betekent dat het museum weer meetelt in de wereldtop”, aldus museumdirecteur Sjarel Ex.

Drie delen

Museum Boijmans Van Beuningen bestaat uit drie delen met elk een eigen functie en karakter. In 2020 komt daar Depot Boijmans Van Beuningen bij, een open kunstdepot in het Museumpark met tentoonstellingsruimten en een Grand Café.

Na sluiting van het Van der Steurgebouw (1935) van stadsarchitect Ad van der Steur op 14 januari begint de uithuizing van de vaste collectie.

Het Bodongebouw (1972), de tentoonstellingsvleugel van het museum, van Alexander Bodon blijft nog tot en met 26 mei 2019 geopend voor enkele exposities, waaronder de grote Bauhaus-tentoonstelling. Daarna sluit het hele complex en beginnen de voorbereidingen voor de uitvoering van de asbestsanering. Die wordt naar verwachting in 2020 afgerond. De beoogde oplevering van de renovatie is medio 2025, gevolgd door een periode van nazorg, droogtijd, inregeling van klimaatinstallaties en de inhuizing en heropening van het museum in het eerste kwartaal van 2026.

Collectie blijft zichtbaar

Tijdens de renovatie en sluiting van het museumgebouw blijft de collectie zichtbaar in Rotterdam en daarbuiten en programmeert Museum Boijmans Van Beuningen door. De verzameling zal te zien zijn bij andere instellingen in de stad, in een nieuwe tentoonstellingslocatie in Rotterdam Zuid en in het nieuwe depot.

De totale geschatte kosten voor de renovatie belopen als gezegd 223,5 miljoen euro. Dit bedrag is opgebouwd uit 171,5 miljoen euro voor bouwkosten, bijkomende kosten, financieringskosten en overige kosten; 31,3 miljoen voor de prijsstijgingen van nu tot het einde van de renovatie; 10,2 miljoen euro voor apparaatskosten van de gemeente Rotterdam en 10,5 miljoen voor tijdelijke en aanvullende maatregelen.

170 jaar oud

Museum Boijmans Van Beuningen, in 2019 liefst 170 jaar jong, is een van de oudste musea van Nederland. De kunstverzameling is van wereldklasse en bestaat uit circa 151.000 objecten met een geschatte waarde van 8 miljard euro.