Amersfoort erfgoedbolwerk

Amersfoort groeit uit tot erfgoedbolwerk. Dat blijkt uit de coverstory van de nieuwe MONUMENTAAL, die vanaf vrijdag 12 oktober verkrijgbaar is. Steeds meer bedrijven en organisaties met hart voor monumenten zijn in en rond het historische stadscentrum van de Keistad actief.

Belangrijke speler is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Algemeen directeur Susan Lammers ziet vanuit haar vergaderkamer glimpen van de schoonheid van Amersfoort. Op steenworp afstand baadt de iconische Koppelpoort in het zonlicht.

“Dit is voor ons een prachtige plek”, zegt Lammers. “Heel fijn om zoveel erfgoed om ons heen te hebben. Je kunt het hier overal aanraken. Zet twee stappen buiten de stad en daar is het niet anders. Van het oerbos dat vorig jaar op landgoed Den Treek-Henschoten is gevonden tot varend erfgoed in Bunschoten-Spakenburg. Je kunt in deze regio alle kanten opkijken en er is erfgoed”.

De rijksdienst streek in 2009 met verschillende afdelingen neer in een beeldbepalend pand aan het Smallepad. In haar kielzog togen diverse erfgoedorganisaties naar het hart van Nederland.

Foto: De Koppelpoort in Amersfoort (foto Sjoerd Mouissie).