Ga naar de inhoud

Amersfoort krijgt monument voor omgekomen joden

Amersfoort krijgt een monument voor de joodse inwoners die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft een gemeentelijk woordvoerder aan journalist Arjeh Kalmann, die zich – samen met anderen – al jaren voor een dergelijk gedenkteken inzet.

Voormalig burgemeester Annie Brouwer vond een apart monument voor de joodse inwoners niet nodig. “Volgens haar was de Stenen Man bij Kamp Amersfoort genoeg om alle plaatselijke slachtoffers te herdenken. Later kwam er in Archief Eemland een gekalligrafeerde rol met de namen van de bijna vierhonderd doden. Maar die wordt enkel op herdenkingsdagen zichtbaar gemaakt”, weet Kalmann.

Blijvende publieke herinnering

Nu krijgt de Keistad volgens de gemeentelijk woordvoerder alsnog een ‘blijvende publieke herinnering aan de Amersfoortse joodse slachtoffers van de shoah’.

Kalmann: “Zowat elk gehucht heeft wel een dergelijk monument, maar Amersfoort niet. Ik schreef daar een paar keer over in mijn column in het digitale magazine De Stadsbron. Naar aanleiding daarvan kreeg ik een uitnodiging van burgemeester Lucas Bolsius. Hij heeft de handschoen opgepakt en medewerking toegezegd”.

Wat voor monument het gaat worden ligt in handen van de werkgroep ‘Herinnering Amersfoortse Joodse Slachtoffers’, gevormd op initiatief van de lokale overheid en de Nederlands Israëlitische Gemeente Amersfoort (Niga). De werkgroep telt elf leden van verschillende leeftijden, achtergronden en disciplines die ieder op hun eigen manier affiniteit hebben met de stad Amersfoort en het onderwerp. Preses is Sonja de Leeuw, tevens voorzitter van de Niga.

Struikelstenen

Uiteindelijk zal de denktank met een opdracht komen voor een kunstenaar om een concreet ontwerp te maken. In Amersfoort zijn de afgelopen jaren al zogenoemde struikelstenen aangebracht bij de huizen van omgekomen joden en verzetsstrijders.

Foto: Arjeh Kalmann: “Zowat elk gehucht heeft wel een dergelijk monument, maar Amersfoort (nog) niet. Burgemeester Lucas Bolsius heeft de handschoen opgepakt” (foto Gerda Kalmann).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.