Amstelhotel Amsterdam pronkt weer na opknapbeurt

In een jaar tijd zijn de daken en gevels van het Amstelhotel in Amsterdam gerestaureerd, zijn historische kleuren teruggebracht en zijn ook de verdwenen leeuwenfiguren op het dak gereconstrueerd.

Het restauratieplan, onlangs voltooid, is gemaakt en uitgevoerd onder leiding van Van Hoogevest Architecten in samenwerking met Burgy bouwbedrijf. Het nieuwe lichtplan is ontworpen door Koen Smits in samenwerking met Hans Wolff.

Bouwtechnisch herstel

Het Amstelhotel is als eerste ‘grand hotel’ van Nederland geopend in 1866, gebouwd naar ontwerp van architect Cornelis Outshoorn. Ook nu nog is het hotel icoon van de stad Amsterdam dat vele beroemde gasten trekt.

De laatste 20 jaar is het ‘Amstel’ diverse malen van eigenaar verwisseld. Reden waarom sprake was van achterstallig onderhoud. De vele materiaalsoorten – staal, zink, terracotta, hout, baksteen – die zijn verwerkt aan de gevel waren door roestende verbindingsijzers aangetast.

Verflagen bladderden waardoor vocht vat kreeg op de houten ramen en kozijnen. Ook het dak zelf verkeerde in slechte staat. Het bouwtechnisch herstel was dan ook omvangrijk.

Reconstructies

Tegelijkertijd is kleuronderzoek uitgevoerd door Suzanne Fischer die ook bouwhistorisch onderzoek deed. Resultaat: een chique kleurenpallet dat nu in ere is hersteld.

Op basis van historisch fotomateriaal en voorbeelden elders zijn acht leeuwenfiguren gereconstrueerd en teruggeplaatst op het dak waar zij nu uitkijken over de stad. Voor meer informatie klik hier.

Gefaseerde uitvoering

Het herstel is uitgevoerd in zeer korte tijd om overlast voor de exploitant InterContinental Amstel Amsterdam tot een minimum te beperken.

Kamers zijn lopende het werk volop verhuurd. “Dat kon door intensief overleg tussen betrokken partijen, waarbij de aannemer soepel heeft ingespeeld op allerlei wensen van het hotel”, aldus Van Hoogevest Architecten. Voor meer informatie klik hier

Verlichtingsplan

Binnenkort worden professionele avondopnames gemaakt om de bijzondere aanlichting van het hotel vast te leggen. De verlichting bestaat uit ledverlichting aan de gevel in combinatie met verlichting op afstand. Het geheel levert volgens het architectenbureau een sfeervol avondbeeld op. Tegelijkertijd resulteert de vernieuwing van de verlichting in een belangrijke energetische verbetering.

Foto: Frank Hanswijk