Anne Mieke Backer wint Ithakaprijs met boek Er stond een vrouw in de tuin

Anne Mieke Backer heeft met haar boek Er stond een vrouw in de tuin (Over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap, Rotterdam 2016) de Ithakaprijs 2017 in de wacht gesleept. Het Ithakastipendium viel dit jaar ten deel aan Annet Werkhoven. Aan prijs en stipendium zijn geldbedragen verbonden van 5.000 euro.

Beide zijn woensdag 11 oktober aan de gelukkigen overhandigd op Kasteel de Haar te Haarzuilens. De onderscheidingen, ingesteld door oud-staatssecretaris Els Veder-Smit (Volksgezondheid), zijn voor de derde keer toegekend. Het zijn de grootste geldelijke prijzen voor hen die vernieuwend en/of op verbindende wijze schrijven over kastelen en historische buitenplaatsen in Nederland.

Verantwoordelijk voor de uitreiking van Ithakaprijs en – stipendium is de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL), die voortkomt uit het Jaar voor de Historische Buitenplaatsen 2012. De stichting spant zich in meer maatschappelijk draagvlak te bewerkstelligen voor het behoud van kastelen en historische buitenplaatsen. Voorts handelt de sKBL als algemeen belangenbehartiger voor de 175 kastelen, historische buitenplaatsen en organisaties die in de stichting zijn verenigd.

Prijs

Volgens juryvoorzitter Paul Schnabel is Er stond een vrouw in de tuin van de acht ontvangen inzendingen door opzet, thema en uitwerking het meest vernieuwend. “Het is een boek dat er nog niet was, over een onderwerp dat bijna zelf een vakgebied zou kunnen zijn en van een doorwrochtheid waar de jury alleen maar bewondering voor kan hebben”.

Stipendium

Winnares van het Ithaka-stipendium 2017 Annet Werkhoven, eigenaar van De Werkhoven, onderzoekt hoe zij de geschiedenis van de eigen omgeving (Heemkunde) onder de aandacht van een groter publiek kan brengen. Haar gedrevenheid om vooral jongeren te enthousiasmeren voor monumenten en geschiedenis verdient volgens de jury alom lof.

Werkhoven gaat het door haar gewonnen geldbedrag besteden aan onderzoek naar villa’s en buitenplaatsen op de Stichtse Lustwarande.