Antieke schouw Kasteel Arcen weer compleet door 3D

De antieke schouw in Kasteel Arcen in Noord-Limburg is weer compleet. Met hedendaagse 3D printtechniek zijn de historische haardtegels in ere hersteld.

Kasteel Arcen in het pittoreske dorpje Arcen in de prachtige Maasduinen is een monumentaal geschiedenisboek, de bouwperiodes vanaf 1650 zijn goed te herkennen. Bij een brand rond 1830 ging een hele zijvleugel in vlammen op. In 1876 kocht Graaf Wolff Metternich het deels afgebrande kasteel met landgoed. Hij herbouwde de verwoeste vleugel.

Bij die gelegenheid verrees in een kamer een grote schouw met haardtegels met het familiewapen. Bij opeenvolgende verbouwingen en moderniseringen verdwenen sindsdien echter steeds meer originele haardtegels. Tot bij de laatste restauratie in de jaren ‘80 de laatste exemplaren naar het Streekmuseum de Hansenhof verhuisden en er een kale schouw achterbleef.

Restauratie

Eigenaar het Limburgs Landschap wil het kasteel graag in oude glorie herstellen. Daar hoort een authentieke inrichting bij. Restauratie van de schouw was dus een grote wens. Dankzij de inzet van een groep specialisten is dat nu gelukt.

Met de modernste 3D-techniek hebben zij de beschadigde haardstenen gescand en digitaal gerestaureerd, daarvan is een mal gemaakt. Met die mal kon kunstenares Monique Bruls aan het werk, zij bakte 110 nieuwe haardstenen. Hay Gout van de Historische werkgroep Arcen, Lomm en Velden maakte de schouw daarmee weer zoals hij in 1876 was.

Opening uitgesteld

Dankzij sponsoring en steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds kon het project nog vóór de opening van het nieuwe seizoen van Kasteeltuinen Arcen worden voltooid.

Die opening, gepland op 1 april, is vanwege het coronavirus echter uitgesteld. Maar de schouw is alvast te bekijken op een filmpje op deze YouTube pagina.

Kasteeltuinen

Kasteeltuinen Arcen behoort tot de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park meet 32 hectare en heeft meer dan 15 unieke tuinen en een historische buitenplaats met 17e-eeuws kasteel.

Kasteeltuinen Arcen is dit jaar door Land van ANWB opnieuw uitgeroepen tot ‘Leukste uitje van Limburg’. https://www.youtube.com/watch?v=bu0DTbTye7U.

 

1 thought on “Antieke schouw Kasteel Arcen weer compleet door 3D

  1. Dit is een geweldig initiatief.Met de juiste contacten ,veel subsidie s en bijdragen uit loterijen is blijkbaar alles mogelijk .Het is prachtig dat dit met veel inzet van betrokkenen tot stand is gekomen en veel liefhebbers ervan kunnen genieten.Maar……..het is heel jammer dat voor particuliere kastelen heel andere regels gelden.Immers hiervoor bestaan zulke financiële injecties niet Bovendien hebben De Landschappen geen last van erfbelasting ,die
    normaal gesproken eens in de dertig jaar afgerekend moet worden en als een molensteen om de nek
    van de erfgenaam hangt.Mede doordat vaak ook de financiële basis onder deze huizen is weggevallen wordt het bezit ervan dan een waar probleem.Ook is het zo dat gemeenten toeristenbelasting heffen
    omdat bezoekers van landgoederen en kastelen kunnen genieten maar voor een bijdrage ten behoeve van onderhoud en instandhouding zijn ze niet thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.