Ga naar de inhoud

App met fietsroutes door Nederlands landschap

Verschillende organisaties zetten dit jaar het Nederlandse landschap in de schijnwerpers. Zo ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau.

Gezamenlijk ontwikkelden ze de app Meesterwerk Nederlands Landschap. Het gaat om zes fietsroutes die aan de hand van kunst een link leggen tussen heden, verleden en toekomst van het landschap.

Oortje

Op basis van de GPS op zijn mobiele telefoon krijgt de fietser in zijn oortje routeaanwijzingen en informatie over het gebied waar hij dan fietst, zonder steeds de telefoon erbij te hoeven pakken. Onderweg zijn stops waar op de telefoon historische kaarten en schilderijen van oude meesters én hedendaagse kunstenaars verschijnen.

De fietser beleeft zo hoe oude meesters eeuwen geleden datzelfde landschap voor zich zagen en vastlegden, maar ook hoe jonge kunstenaars het landschap nu ervaren. De fietser wordt uitgenodigd letterlijk bij het landschap stil te staan en er met een andere, nieuwe blik naar te kijken.

Primeur Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland had gisteren (dinsdag 11 mei) de primeur. Het gaat om een afwisselende fietstocht van circa 35 kilometer met acht stops.

Het traject over vrij liggende fietspaden voert langs het Markermeer, de groenzones van Lelystad en de Oostvaardersplassen. De verhalen en geschiedenis van het landschap staan centraal. De route begint bij het buitencentrum Oostvaardersplassen van Staatsbosbeheer in Lelystad.

Naast Nieuw Land verschijnen de komende maanden in nog vijf gebieden fietsroutes met audiotour. Alle zijn kenmerkend voor de identiteit van Nederland: de duinen van Schoorl en de nationale parken Weerribben Wieden, Lauwersmeer, NL Delta en het Dwingelderveld.

De app Meesterwerk is te downloaden via de Google Play store of de Apple store. Meer informatie staat op beleefdenationaleparken.nl.

Ode aan het Landschap

De app behoort tot de projecten van ‘Ode aan het Landschap’. Het is de eerste in een nieuwe opzet van themajaren van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), in samenwerking met verschillende wisselende partners.

Was tot dusver vooral het doel van de themajaren het aantrekken en spreiden van zoveel mogelijk (inter)nationale toeristen, vanaf dit jaar ligt de nadruk, naast spreiding van bezoek, op een maatschappelijke opgave – in 2021 meer kennis, aandacht en waardering genereren voor het Nederlandse landschap.

Foto: Ode aan het Landschap – Nationale Parken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.