Wonen in Sint Josephkerk Alkmaar

Vanaf deze week gaan negen bijzondere woningen in de Sint Josephkerk te Alkmaar in de verkoop. Het gaat om luxe appartementen van 128 – 270 vierkante meter met tuin of terras.

Het project ‘Joseph’ van ontwikkelaar Vink Bouw en Leygraaf makelaars ontstond twee jaar geleden toen de kerk moest sluiten wegens teruglopende inkomsten.

Vanwege krimpend bezoek sloot de Sint Josephkerk, gebouwd in 1909, in mei 2019 zijn deuren. Bisdom en parochiebestuur kwamen tot het besluit het gebouw te verkopen en het een nieuwe bestemming te geven.

‘Bijzonder project’

‘Joseph’ is gesitueerd in het Nassaukwartier, een statige wijk in Alkmaar vlakbij het centrum. Fionnuala Dollé van Leygraaf makelaars spreekt van ‘een heel bijzonder project’.

“Gegadigden kunnen zich inschrijven voor de appartementen tot en met 1 juli 2020 (tot 17.00 uur). Daarna worden de huizen toegewezen. Het is mogelijk op meerdere woningen in te schrijven”.

In het eerste kwartaal van 2021 gaat de bouw van start. Verwacht wordt, dat die in het voorjaar van 2022 is voltooid. Er komen vier etages in de kerk, zeven van de negen woningen hebben twee verdiepingen.

Tuinen met privacy

Om comfortabel te kunnen wonen in de kerk worden volgens ontwikkelaar Erik Verbruggen van Vink Bouw de muren aan de binnenzijde voorzien van geïsoleerde voorzetwanden. Ook het glas in lood wordt geïsoleerd.

“Het gaat om negen appartementen met verschillende afmetingen die worden opgeleverd met keuken, badkamer en toilet. Het kleinste is 128 vierkante meter, het grootste 270 vierkante meter. Alle woningen hebben buitenruimtes vanaf 22 vierkante meter; de vier huizen op de begane grond hebben tuinen van 66 vierkante meter tot 164 vierkante meter. De tuinen hebben veel privacy vanwege de manshoge haag langs de bestaande tuinmuur”.

Chique, historische uitstraling

De bouwstijl van de kerk is bijzonder. Architect en bouwhistoricus Rob de Vries, betrokken bij het project: “De plafondhoogtes zijn fenomenaal. De prachtige houten gewelven op ruim 6 meter hoogte blijven behouden, net als veel karakteristieke elementen uit de kerk. Het glas in lood blijft ook bewaard wat een fraaie lichtval geeft. De spitsvormige bogen en boogfries voorzien de appartementen van een historische uitstraling. Kortom: hier woon je zoals niemand woont”.

Het grote stenen Christusbeeld voor de kerk blijft staan, evenals de twee heilige beelden op de gevel.

Rijksmonument

De appartementen en buitenruimtes zijn ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Hoewel het een rijksmonument betreft waarin niet alles aanpasbaar is, kunnen kopers in samenwerking met een binnenhuisarchitect meedenken en hun wensen kenbaar maken.

De Vries: “Ondanks de monumentale status van het gebouw kan er veel worden aangepast en zijn de beperkingen te overzien”. Elke woning in Joseph heeft een eigen parkeerplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.