Archeologen en historici trekken samen op bij onderzoek uniek scheepswrak

In 1984 is in de Waddenzee een goed bewaard scheepswrak gevonden. Het fluitschip verging waarschijnlijk aan het einde van de 16e eeuw. Ondanks decennia onderzoek is niet eerder met een interdisciplinair perspectief naar het wrak gekeken.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft nu geld beschikbaar gesteld voor een project, waarin onderzoekers van de faculteiten Archeologie en Geesteswetenschappen van de universiteit Leiden samenwerken.

Scheurrak

Het wrak, bekend als Scheurrak SO1, behoort tot de parels van de opgegraven scheepswrakken in Nederlandse wateren. De scheepsconstructie is nog in opmerkelijk goede staat en ook de lading aan boord is vrijwel compleet.

Het schip vervoerde vooral graan uit het Baltisch gebied. Daarmee maakt het de alledaagse praktijk van de handel op de Oostzee tastbaar. Naast de lading zijn aan boord circa 7.000 artefacten aangetroffen. Ziedaar: een van de meest vondstrijke scheepswrakken uit Nederlandse wateren.

Nieuwe inzichten

Hoewel het schip maritiem archeologisch en historisch bestudeerd is, zijn de resultaten van beide onderzoeksdisciplines nooit met elkaar geïntegreerd.

Met het geld van de RCE worden twee promovendi aangesteld met verschillende onderzoeksopdrachten. Het eerste project richt zich op de scheepsbouw, het tweede op de materiële cultuur van de Oostzeevaart. Beide deelprojecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, met nieuwe inzichten als gewenst resultaat.

Zeegeschiedenis

De RCE benaderde archeoloog Roos van Oosten en historica Anita van Dissel met het verzoek het onderzoek handen en voeten te geven.

Samen met hoogleraar zeegeschiedenis Michiel van Groesen hebben zij het project verder uitgewerkt. Een deel van het onderzoek onderbrengen bij de leerstoel Zeegeschiedenis laat een lang gekoesterde wens voor meer samenwerking in vervulling gaan.

De werving van de promovendi begint rond 1 maart 2020.

Foto: Opgravingstekening van de Scheurrak SO1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.