Ga naar de inhoud

Archeologisch beleefpunt De Klinkenberg geopend

In het dorp Gees in de gemeente Coevorden is vandaag (donderdag 22 september) het zevende archeologisch beleefpunt van Drenthe geopend door gedeputeerde Nelleke Vedelaar (Cultuur).

Tijdens de feestelijke onthulling is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het archeologische rijksmonumentenpaspoort voor De Klinkenberg uitgereikt aan terreineigenaar Staatsbosbeheer en de pachter.

Kasteelheuvel

Op de plaats waar de strategische weg van Coevorden naar Ruinen een groot veengebied doorkruiste stond ooit De Klinkenberg; een kasteel uit een houten toren op een omgrachte aarden heuvel en een lager omgracht voorterrein met houten gebouwen.

In de gracht is een houten brugpaal gevonden, gemaakt van een boom die rond 1239 is gekapt. In deze periode waren de toenmalige landsheer, de bisschop van Utrecht en de heren van Coevorden in een machtsstrijd verwikkeld om de zeggenschap over Drenthe. In de loop van de eeuwen is bijna het hele voorterrein en een deel van de kasteelheuvel afgegraven. Ook de grachten waren bijna verdwenen. In 2002 zijn de oude contouren weer zichtbaar gemaakt.

Beleving

Samen met leerlingen van plaatselijke basisscholen opende gedeputeerde Vedelaar het beleefpunt. Op het terrein zijn in staal uitgevoerde objecten te vinden, die laten zien hoe het kasteel eruit kan hebben gezien en hoe het er hier vroeger aan toe is gegaan.

Grote ronde keien met voorstellingen van een jonkvrouw, kasteelheer en de bisschop van Utrecht, een uitgebreid informatiepaneel en een speciaal ontworpen bankje maken het archeologisch beleefpunt compleet. De Klinkenberg is het zevende archeologische beleefpunt in Drenthe, tot stand gekomen door een samenwerking van de Drentse gemeenten en provincie. Daarmee wordt archeologie voor een breder publiek toegankelijk en krijgt de omgeving een extra impuls.

Uitreiking paspoort

Jinna Smit, waarnemend hoofd regio Noord-Oost van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, reikte een archeologisch rijksmonumentenpaspoort uit aan terreineigenaar Staatsbosbeheer, provinciehoofd Bert Hummelen en de pachter.

Het paspoort geeft informatie over aard en geschiedenis van het monument. Ook bevat het praktische informatie over wat de eigenaar/gebruiker wel en niet kan doen op deze bijzondere plek. Tevens staat aangegeven waar hij terecht kan met hulpvragen. Gestreefd wordt naar goed rentmeesterschap.

Foto: Onthulling van het informatiepaneel over De Klinkenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.