Ga naar de inhoud

Nieuw speerpunt geeft eeuwenoude geheimen prijs

Met dank aan jarenlange werkzaamheden vanuit de Maaswerken zijn talloze historische ijzeren objecten op bijzondere manier uit het grind van de Maas ‘gevist’. Sinds gisteren (woensdag 1 juni) kan men ook in Geulle in de verhalen van die vondsten duiken.

Ter plaatse is een archeologisch speerpunt onthuld, een landmark dat van ieders mobiele telefoon een toegangspoort tot het verleden maakt. De locatie in Geulle op Aan de Maas 14, bij het voerveer, behoort tot de 10 nieuwe speerpunten langs de rivier die deel uitmaken van de Archeo Route Limburg.

Magneet

De archeologische vondsten in Geulle zijn niet op klassieke manier aangetroffen. Dus niet met een schepje of kwastje, maar met een grote, krachtige magneet. Die trok de ijzeren schatten uit het grind tevoorschijn. Jan Roymans van de firma RAAP onderzocht in opdracht van het Consortium Grensmaas alle kostbare vondsten. Elk object vertelt een verhaal over een stukje Limburgse geschiedenis. Van bootshaken en hoefijzers tot zwaarden en helmen.

Vikingbijl

Zo werd bij de transportbanden in Itteren een bijl gevonden; volgens kenners een bijzonder exemplaar, want het object stamt uit de tijd van de Vikingen. Die zouden over de Maas plundertochten in de regio hebben gehouden, en zich er hebben gevestigd.

Augmented Reality

“Er zijn veel historische verhalen waaruit onze eeuwenoude band met de Maas blijkt”, verklaart directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum. Zijn museum is samen met Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de provincie Limburg, Limburg Marketing en Limburgse gemeenten initiatiefnemer van de Archeo Route.

“Het mooie is”, aldus Mennings, “dat die verhalen ook letterlijk in de Maas lagen opgeslagen. Totdat ze bij baggerwerkzaamheden boven water kwamen en met een magneet uit het grind zijn getrokken. Het speerpunt in Geulle laat zien hoe dat in zijn werk ging”.

Samenhangend verhaal

De tien nieuwe archeologische speerpunten vertellen een samenhangend verhaal over de centrale rol van de Maas in de Limburgse geschiedenis. In de buurt van de rivier zijn de oudste sporen van bewoning in Nederland gevonden, de eerste boeren vestigden zich aan de Maas en in de eeuwen daarna ontstonden er machtige steden en dorpen. Dat trok weer anderen, zoals Vikingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.