Archeologische resten minder vaak bewaard in bodem

Van 2014 tot en met 2017 daalt het aantal archeologische vindplaatsen dat in situ (ter plaatse) wordt bewaard. Dat blijkt uit onderzoek van RAAP in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Een van de belangrijkste doelen van de Nederlandse archeologische monumentenzorg is behoud van vindplaatsen in de bodem. Door de grote druk op de beschikbare ruimte is het volgens de RCE echter de vraag of er nog wel plek is voor behoud van archeologisch erfgoed in de omgeving.

RAAP (onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie, cultuurhistorie en erfgoed) heeft dat de afgelopen jaren diverse malen onderzocht.

Jongste cijfers

Onderzoeker Ivar Schute (RAAP) presenteerde de jongste cijfers onlangs in een webinar in het kader van de evaluatie van de Erfgoedwet voor archeologie. Vanaf vandaag (woensdag 2 december) zijn de resultaten ook te lezen in het rapport ‘Archeologie voor de toekomst’.

Vast is komen te staan dat in de periode 2014-2017 in 17,7 procent van de gevallen waarin een behoudenswaardige vindplaats is aangetroffen, gekozen is voor behoud in situ van de hele vindplaats. Bij 5,5 procent is sprake van een deel behoud ter plekke en een deel opgraven. Bij elkaar opgeteld blijkt 23,2 procent van de vindplaatsen deels of geheel in situ bewaard.

Dalende trend

De trend over meerdere jaren laat een sterkere daling zien van bewaarde archeologische vindplaatsen in de bodem, vanaf 2013 tot aan het einde van de meetperiode. Er wordt dus minder vaak gekozen voor behoud in situ.

Gebruik en beschikbaarheid gegevens

De gegevens worden verzameld als onderdeel van de Erfgoedmonitor, een graadmeter voor de ontwikkeling en staat van het Nederlandse erfgoed. Ze zijn online terug te vinden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De uitkomsten worden gebruikt voor de evaluatie van de Erfgoedwet die op het ogenblik plaatsvindt.

Foto: Grafheuvel in Doorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.