Archief bijzonder hoogleraar kastelenkunde publiek toegankelijk

De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) stelt het archief met de wetenschappelijke nalatenschap van Jaap Renaud open voor publiek. De archiefstukken van de bijzonder hoogleraar kastelenkunde zijn opnieuw geïnventariseerd en voorzien van labels.

Het archief van Renaud bevat o.a. zijn correspondentie met vakgenoten, onderzoeken en dia- en fotomateriaal. De oudste stukken dateren uit 1928, de jongste uit 2006. Het archief is te raadplegen onder het menu-item bibliotheek op www.kastelen.nl. Bezoekers zijn welkom in het kenniscentrum aan de Karel de Grotestraat 30 in Wijk bij Duurstede.

Deskundig

Prof. dr. Jaap Renaud (1911 – 2007) was van 1965 tot 1981 de eerste bijzonder hoogleraar kastelenkunde van Nederland. Tijdens zijn leven maakte hij naam als kastelendeskundige op zowel historisch als archeologisch gebied.

Zijn visie op kastelen vormde de basis voor de integrale en interdisciplinaire aanpak van kastelenonderzoek zoals dat tegenwoordig wordt nagestreefd.

Publicatie

Als eerbetoon aan Renaud heeft de NKS de publicatie De Delftse colleges Kastelenkunde van prof. dr. Jaap Renaud uitgebracht. In dit boekje staan voordrachten die hij als emeritus-professor in 1986 – 1987 gaf aan de TU Delft. De uitgave is voor 12,50 euro (exclusief verzendkosten) te bestellen via info@kastelen.nl.

Foto: De archiefstukken van de bijzonder hoogleraar kastelenkunde zijn opnieuw geïnventariseerd en voorzien van labels.