Architectenbranche ondertekent Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties is – last-but-not-least – ondertekend door de BNA, de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus, waarin 1.200 bureaus zijn verenigd.

Het akkoord omvat afspraken over de gebouwde omgeving die dit jaar aan de zogenoemde ‘bouwtafel’ zijn voorbereid. Het pakket gaat van goed geïsoleerde woningen tot aardgasvrije wijken en goedkoop en slim verbouwen.

In 2030 bijvoorbeeld moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande huizen zijn verduurzaamd. Namens de BNA tekenden voorzitter Francesco Veenstra en directeur Fred Schoorl de overeenkomst in het bijzijn van Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatakkoord.

Blij

Nijpels zegt ‘erg blij’ te zijn met het feit dat de BNA namens de architecten nu ook bij dit urgente plan aansluit.

“De uitvoering van het Klimaatakkoord vraagt een maatschappelijke transitie en betrokkenheid van alle branches en mensen. Architecten staan in het hart van deze omslag, omdat zij als geen ander bedreven zijn in het integraal nadenken over en ontwerpen van concrete visies. Nederland staat de komende jaren voor grote ruimtelijke opgaven. Het meekrijgen van mensen hierbij is de grootste uitdaging. Naast technische innovaties zijn sociale, conceptuele, niet-technologische innovaties nodig die mensen enthousiast maken. Architecten doen dit door slim, creatief en met kwaliteit vorm te geven aan een veiliger, mooier, schoner en aangenamer Nederland”.

Verantwoordelijkheid

Volgens BNA-voorzitter Francesco Veenstra hebben architecten als ontwerpers van de gebouwde omgeving een duidelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een krachtig antwoord op de oorzaak van klimaatverandering.

“Om CO2-neutraal ontwerp als nieuwe norm te bereiken, moeten we passieve ontwerptechnieken, energie-efficiëntiemaatregelen, koolstofreductiestrategieën en hernieuwbare energie in al onze projecten zien toe te passen. De architectengemeenschap in Nederland en wereldwijd ziet het versneld komen tot oplossingen voor de klimaatverandering dan ook als prioriteit”.

Vorige week nog hield BNA Onderzoek de afsluitende presentatie van ‘Stad x klimaat’, een ontwerpstudie naar de rol van het gebouw in de wateropgave.

Foto: V.l.n.r. Klimaatberaad-voorzitter Ed Nijpels, BNA-voorzitter Francesco Veenstra en BNA-directeur Fred Schoorl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.