Ga naar de inhoud

ARTIS Bibliotheek na renovatie weer open

Na een renovatie van drie jaar opent de ARTIS Bibliotheek van het Allard Pierson in Amsterdam vanaf 27 juni 2022 weer haar deuren. De louter op afspraak te bezoeken bieb is vernieuwd, de fundering van het gebouw hersteld en het geheel grondig in de verf gezet.

Aquarellen en boeken van Maria Sibylla Merian (1647-1717), bijzondere impressies van een eerste menagerie van Amsterdam (rond 1700) en brieven van Charles Darwin (1809-1882) aan Hugo de Vries (1848-1935); het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele kostbare schatten die zijn opgenomen.

Aan de hand van de wereldberoemde collectie natuurlijke historie zullen in de bibliotheek allerlei activiteiten plaatsvinden op het gebied van onderzoek, onderwijs en de kennis die daaruit voortkomt.

Natuurlijke historie

Het voormalige boekenbezit van het in 1838 opgerichte Amsterdamse genootschap Natura Artis Magistra, beter bekend als ARTIS, vormt het hart van de verzameling natuurlijke historie van het Allard Pierson die meer dan 100.000 items omvat van de 16e tot en met de 20e eeuw.

In de bibliotheek bevinden zich oude en zeldzame gedrukte werken, handschriften, aquarellen, tekeningen en prenten die de hele geschiedenis van de natuurlijke historie beslaan. De collectie is in 1939 overgedragen aan de Universiteit van Amsterdam maar bleef gehuisvest in het in 1868 voor dit doel geopende gebouw aan de Plantage Middenlaan 45.

Kerndoelen

Het Allard Pierson archiveert en deelt de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam met publiek en wetenschap. Nu de ARTIS Bibliotheek is gerenoveerd, heeft de verzameling natuurlijke historie daar weer een uitzonderlijk podium; ook voor presentaties, lezingen en discussieavonden. Zo wordt niet alleen aangesloten bij de kerndoelen van het Allard Pierson en de Universiteit van Amsterdam, maar ook bij de wetenschappelijke ambities van de oprichters van ARTIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.