Audiotour Thomaskerk aan de Zuidas

De Thomas biedt een audiotour door haar kerkpand de Thomaskerk aan de Zuidas in Amsterdam. De individuele wandeling door het architectonisch hoogtepunt leidt de bezoeker langs diverse kunstwerken, maar ook door het pand zelf, dat is geïnspireerd door Exodus, de uittocht van Egypte uit het Oude Testament.

Hoe is dit verhaal vertaald naar een kerkelijk ontwerp? Welke kunst is in het pand te ontdekken?

Alle verhalen zijn te beluisteren in de ThomasTour, gratis te volgen via de eigen smartphone of tablet met headset. Beschikbaar in het Nederlands en Engels. De tekst is ingesproken maar ook te lezen in de app. De Thomas, te vinden aan de Prinses Irenestraat 36, is dagelijks open van 12.00 uur – 17.00 uur.

Verborgen parel

De initiatiefnemers willen dat iedereen deze verborgen Amsterdamse parel van architectuur kan ontdekken. Het pand, ontworpen door architect Karel Sijmons, wordt wel gezien als het belangrijkste protestantse kerkgebouw van na de Tweede Wereldoorlog.

Het brutalistische interieur van de kerkzaal behoort tot de 100 mooiste kerkinterieurs in Nederland. Sijmons ontwierp alles in de kerkzaal zelf, tot en met de stoelen. En de Thomaskerk heeft een eigen, inpandig theater: een unicum in de Nederlandse kerkenbouw.

Huis om op verhaal te komen

Met de ThomasTour wordt van allerlei verteld: over architect Sijmons en de werken van bekende kunstenaars, onder wie Karel Appel, Antonio Saura en André Volten. De kerkzaal zelf verwijst naar talloze Bijbelse symbolen en verhalen.

Maar ook het glasappliqué van Saura, dat de kruisiging voorstelt, de rode kandelaar van Karel Appel – een ware eye catcher – en de ingetogen maar stevige paaskaarshouder van Volten. En vergeet ook de kosterswoning niet.

In huis is het boekje Machteld te verkrijgen, samengesteld door Babette Cremer-Sijmons met brieven van architect Sijmons, zijn vrouw en Karel Appel, over het welzijn van Machteld, Appel’s muze.

Alles komt in de ThomasTour aan bod. De Nederlandse tekst is ingesproken door Tjitske Volkerink, radiopresentator en dominee Evert Jan de Wijer. Actrice Helen Randall verzorgde de Engelse tekst.

Kunstproject

Tot en met 17 oktober staat in de kerkzaal van De Thomas Origins van Ivan Cremer, de kleinzoon van architect Sijmons die De Thomas bouwde.

Met zijn kunstproject eert hij het werk van zijn grootvader. Naast Origins is in de kerkzaal Choreography of the Origins te zien. Voor De Thomas staat Dancers from Oblivion, een beeld van Ivan Cremer dat onderdeel is van de kunstroute ARTZUID 2021.

Openstelling

De Thomaskerk is tot en met 17 oktober dagelijks geopend tussen 12.00 tot 17.00 uur volgens de geldende coronaregels. De Tour is gratis beschikbaar, een gift is welkom. www.dethomas.nl/thomastour/ 

Foto: Origins, kunstwerk van Ivan Cremer, te zien in De Thomas (foto Marcel Steinbach).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.