Ga naar de inhoud

Aurora Amsterdam met spoed status monument

Monument

Stadsdeel West heeft gebouw Aurora, Stadhouderskade 2-6 hoek Overtoom, met spoed aangewezen als Amsterdams gemeentelijk monument. De aanwijzing is het resultaat van een procedure die door de plaatselijke afdeling van Heemschut op 8 juli was begonnen. Dit omdat het kantoorpand volgens de erfgoedbeschermers bedreigd werd door een ingrijpende renovatie en aanpassing van de opvallende gevel.

Ontwerp

Het in 1966 voltooide Aurora is ontworpen door architect Piet Zanstra (1905-2003). Diens eerste kantoorgebouwen, Frederiksplein 42 en Aurora, verrezen in of aan de rand van het centrum van ’s lands hoofdstad aan doorgaande wegen voor een goede bereikbaarheid.

Hierna ontwierp Zanstra onder andere het kantoorgebouw van Philips Duphar (Antonio Vivaldistraat, 1968), het Burgemeester Tellegenhuis (Maupoleum, 1971, afgebroken), het Shellgebouw in Rotterdam (1971-1976) en een kantoorgebouw voor de Rijkspostspaarbank (Leeuwenburg, 1971-1977, thans bedreigd door gedeeltelijke sloop). De ontwikkeling van de architectuur van de Amsterdammer (geboren Fries) wordt gekenmerkt door een toenemende verstrakking en schaalvergroting.

Gevel

De gevel van Aurora geniet een traditionele opbouw bestaande uit een twee lagen hoge plint, daarboven zes standaardverdiepingen en als afsluiting een terug liggende bovenste bouwlaag onder een plat dak.

Het opvallende pand kan worden gezien als pendant van het Autopongebouw (1955-1961) van architect J.B. Ingwersen dat in dezelfde periode aan het andere einde van de Overtoom werd opgetrokken. Beide architecten zijn beïnvloed door de internationaal befaamde ontwerper Le Corbusier. Onder andere door het gebouw ‘op te tillen’ en op poten (pilotis) te zetten, ontstaat als het ware een openbare winkelgalerij of arcade en oogt de architectuur ‘luchtiger’.

Spoedprocedure

Amsterdam kent voor het welstandbeleid een systeem van architectuurordes, dat waardevolle gebouwen een bepaalde bescherming biedt.

Omdat Aurora is gesitueerd in de negentiende-eeuwse ring, waren de autoriteiten tot voor kort niet aan waardering van dit veel latere pand toe. De eigenaar wilde een vergaande aanpassing van de gevel waardoor volgens Heemschut veel van de nog authentieke kwaliteit verloren zou gaan. De supersnelle reactie van het stadsdeel, Monumenten en Archeologie en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit leidde tot versnelde aanwijzing tot monument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.