17e-Eeuwse bedstedewand onthuld in monument te Workum

De bedstede in het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Vereniging Hendrick de Keyser hebben in het pand Noard 5 te Workum een bedstedewand uit de 17e eeuw onthuld. De historische wand die zich sinds 1962 in de collectie van het Zuiderzeemuseum bevond, was tot 1981 in het museum te zien. Na contact met Hendrick de Keyser, die werkt aan de restauratie, werd besloten het monument weer dichtbij zijn oorspronkelijke locatie te brengen.

Kees Hendriks, hoofd collectie en informatie van het Zuiderzeemuseum, heeft met Johan de Haan, bestuurslid van Hendrick de Keyser, ter plekke de schenkingsovereenkomst getekend.

Restauratie en verbouwing van het huis zijn bijna klaar. Vanaf april krijgt het een bestemming als winkel met woning. Tijdens openingsuren, op Open Monumentendag en op ledendagen van Hendrick de Keyser is de bedstedewand voor publiek te bewonderen. Hendriks: “Wij prijzen ons rijk dat we de wand in ons museum hebben kunnen presenteren. Prachtig dat het publiek hem nu weer op zijn ‘thuisbasis’ kan bewonderen”.

Topstuk

Vereniging Hendrick de Keyser, die zich inzet voor behoud van historisch waardevolle gebouwen, heeft met de schenking van de bedstedewand een mooi onderdeel aan het beschermde monument kunnen toevoegen.

Volgens Johan de Haan is het 17e-eeuwse topstuk van een schrijnwerker té mooi om in depot te laten staan. “Geweldig dat wij én toekomstige generaties de kamerbetimmering weer in oorspronkelijke ‘habitat’ kunnen bewonderen”.

De bedstedewand

De bedstedewand, ooit afkomstig uit Workum, is een rijk versierde 17e-eeuwse eikenhouten betimmering in renaissancestijl. Hij heeft halfzuilen en boogmotieven bij de kastdeuren en is rijkelijk versierd met renaissance motieven.

In 1962 werd de zeldzame wand aangekocht door het Zuiderzeemuseum. Tot en met 1981 was de betimmering te zien in museale opstelling en van 1993 tot en met 1997 als bruikleen in het Fries Museum te Leeuwarden. Vanaf 1998 was de bedstedewand in het depot van het Zuiderzeemuseum opgeslagen.

Noard 5

Het pand Noard 5 in Workum is een woonhuis uit 1663. Van 1795 tot 1933 was het in gebruik als koetshuis bij het buurpand Noard 3 waar de bedstedewand zich tot in de vroege 20e eeuw bevond. Beide waren toen in bezit van een eigenaar. Die gebruikte het chique Noard 3 als woonhuis en Noard 5 als koetshuis met knechtswoning. In 1933 vond de overdracht aan Hendrick de Keyser plaats.

Bij de restauratie door de vereniging in 1985 werden de indeling en de voorgevel uit de bewoningstijd, van vóór 1795, teruggebracht. Het kreeg toen een museumfunctie. Na vertrek van het Jopie Huisman-museum werd vorig jaar een restauratieplan opgesteld om het pand zijn oorspronkelijke woonfunctie terug te geven. Naast de woonfunctie wordt als gezegd in het pand een winkel gevestigd, waardoor het op openingstijden toegankelijk is voor publiek.