Begin bouw EKWC op KVL- terrein in Oisterwijk

EKWC1Aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Vught is begonnen met de bouw van het nieuwe onderkomen voor het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) op het KVL- terrein in Oisterwijk. Het EKWC is een internationale werkplaats waar kunstenaars, ontwerpers en architecten de mogelijkheden van keramiek verkennen. De bestaande locatie van het EKWC in ’s-Hertogenbosch is te klein geworden. In Oisterwijk worden de creatieve mogelijkheden dubbel zo groot: zij gaan van 2.500 vierkante meter naar 5.000 vierkante meter. Het gebouw wordt met relatief minimale middelen geschikt gemaakt voor de nieuwe functie.

Strakke tijdsplanning

Het EKWC wordt gehuisvest in het oudste gebouw op het KVL- terrein waarin zich vroeger de splitterij en de ververij bevonden. Onder een strakke tijdsplanning worden 17 ateliers, 5 werkplaatsen, opslagruimten, instructieruimten en 17 gastenverblijven met algemene keuken verwezenlijkt.

Kunstenaars komen er drie maanden intern om te innoveren, evolueren en exposeren en verblijven in de hotelkamers, die zijn gevestigd in het voormalige laboratorium. De ruimte waar de ovens worden geplaatst moet begin maart gereed zijn, omdat de eerste kunstenaars eind maart hun intrede doen.

‘Industry- in-residence’

Op het KVL- terrein krijgt het EKWC de ruimte voor publiek, hoger onderwijs en het bedrijfsleven. Zij gaan een verkort programma ontwikkelen voor ondernemers, ‘industry-in-residence’ getiteld, waarbij ze ondernemers uitdagen, faciliteren en stimuleren om de grenzen op te zoeken bij hun bedrijf- /productontwikkeling. Daarmee past de organisatie uitstekend in het concept van de KVL-locatie Ambachtsplaats voor creativiTIJD.

Nico de Bont

Na de succesvolle oplevering van het gebouw 28.2 op het KVL- terrein (waar patissier Robért van Beckhoven is gevestigd) is aannemersbedrijf Nico de Bont in januari begonnen met de bouw voor het nieuwe EKWC-gebouw.

De werkzaamheden betreffen onder meer het verwijderen van de bestaande betonnen vloer, het aanbrengen van nieuwe vloeren met vloerverwarming, herstel van het dak en een inbouwpakket met ateliers, werkplaatsen en een guesthouse. Met LEAN-planningsmethodieken wordt met man en macht gewerkt om de strakke tijdsplanning te halen.