Meteen naar de inhoud

Beleving staat centraal in opwaardering Fatima

De Stichting Kempens Landschap begint in 2023 met de opwaardering van domein Fatima in Pulle bij Zandhoven. De stichting heeft het 1,8 hectare grote bedevaartsoord in de Belgische provincie Antwerpen sinds vorig jaar in erfpacht.

Het Kempens Landschap wil het religieus erfgoed een tweede leven geven. Daartoe ging de stichting te rade bij vrijwilligers en omwonenden. Met de in die rondvraag verzamelde ideeën gaat zij aan de slag, financieel geruggesteund door een plattelandssubisidie van LEADER Kempen Zuid.

Historie

De geschiedenis van Fatima is even markant als de plek zelf. Remi Van Beirendonck, die aan de wieg stond van het domein, droomde van een lokaal bedevaartsoord. De graag geziene Pullenaar wist al snel zijn dorpelingen en de pastoor te overtuigen.

Ondanks een negatief advies van het bisdom zette Van Beirendonck door en in 1933 was het eerste plantsoen een feit. Twee jaar later liet de initiatiefnemer met hulp van Portugese priesterstudenten een groot Onze-Lieve-Vrouwbeeld uit Fátima overkomen. Zo werd domein Fatima een van de eerste bedevaartsoorden voor Maria van Fátima in Europa.

Voor en door Pullenaren

Volgens Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van het Kempens Landschap, was de oprichting van domein Fatima door de inzet van de dorpelingen destijds een beetje een LEADER-project avant la lettre.

“Samenwerking is bij zo’n project zeer belangrijk. Ook nu kregen we veel input van inwoners en vrijwilligers. Zo kunnen we er een plek van maken voor en door Pullenaren. Het domein moet niet alleen een rustpunt blijven waar mensen kunnen bezinnen, maar ook een plek worden waar je het erfgoed kunt beleven”.

Beleving staat daarom centraal in de opwaardering. Zo worden nieuwe bloemperken voorzien van een zitrand en komt er voor de grote kapel een cirkelvormige bank. “De bestaande shelter breken we af en vervangen we door een nieuwe waar je kan picknicken. De grote kapel en de grot krijgen een grondige renovatiebeurt en ook het groen pakken we aan”, verklaart Jan De Haes, eveneens gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van het Kempens Landschap.

Financiële steun

De totale kosten worden geraamd op 143 000 euro. Daarvan wordt 93. 000 euro gesubsidieerd door LEADER Kempen Zuid, de rest is voor rekening van het lokaal bestuur.

Burgemeester Luc Van Hove zegt blij te zijn, dat Zandhoven in dit dossier een beroep kan doen op de expertise van het Kempens Landschap. “Doordat de stichting steeds de nodige financiële steun weet te vinden voor projecten, worden we als gemeente financieel ontlast. Zorg dragen voor erfgoed zoals domein Fatima wordt daardoor een stuk gemakkelijker”.

Foto: De grote kapel van Fatima krijgt een grondige renovatiebeurt (foto Kempens Landschap).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: