Ga naar de inhoud

Belgisch muzikaal erfgoed gered

Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, heeft 17 autografische manuscripten van de internationaal gerenommeerde Belgische componist Philippe Boesmans (1936), die op het punt stonden per stuk verkocht te worden, in zijn geheel aangekocht.

Daarmee voorkwam het fonds dat waardevol muzikaal erfgoed verspreid raakt en kon het de manuscripten terug naar België brengen, zodat ook volgende generaties ervan kunnen genieten.

Koninklijke Bibliotheek

Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché schafte de manuscripten aan op de veiling Lettres & Manuscrits autographes – Musique van Ader op 12 oktober in Parijs.

De Koning Boudewijnstichting vertrouwt ze nu toe aan de Muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België, waar de documenten in de beste omstandigheden bewaard worden en voor iedereen toegankelijk zijn voor onderzoek.

Dankzij de aankoop uit de collectie muziekhandschriften van de Parijse uitgever Jobert, zal ook de muzikale en musicologische expertise over Boesmans verder ontwikkeld worden. Tot nu toe hadden de Belgische bibliotheken en instellingen geen enkel autografisch manuscript van deze componist in hun verzamelingen.

Persoonlijke muzikale taal

Philippe Boesmans (Tongeren, 1936) ontwikkelde een zeer persoonlijke muzikale taal en werd al snel erkend als een van de meest getalenteerde componisten.

Hij won diverse prijzen in binnen- en buitenland, zoals de Prix Italia (1971) voor zijn compositie Upon la mi: een van de manuscripten die deel uitmaken van de aankoop.

Onder de aangekochte manuscripten bevindt zich ook Boesmans’ eerste opera, La Passion de Gilles, die in 1983 in de Munt in première ging en L’incoronazione di Poppea, de herorkestratie van Monteverdi’s opera die Boesmans op verzoek van Gerard Mortier, directeur van de Munt, maakte.

Boesmans staat verder bekend staat om zijn orkestrale en instrumentale muziek. Met zijn Concerto voor viool en orkest, een hommage aan de Belgische vioolschool van Vieuxtemps en Ysaÿe, won hij de Prix de l’Académie Charles Cros.

Voor zijn hele oeuvre sleepte Boesmans in 2000 de Prix Honegger in de wacht, en in 2004 de Prix de la Musique de la SACD.

Fonds Léon Courtin – Marcelle Bouché

Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché steunt aankoop, conservatie, restauratie en valorisatie van Belgisch erfgoed om dat te bewaren voor volgende generaties. Door de jaren heen heeft het fonds tal van belangrijke aankopen gedaan. Ook op het vlak van muzikaal erfgoed, is het een belangrijke pijler.

Eerder konden in dat kader o.a. worden aangekocht en bewaard blijven in openbare collecties: de contrabas van Benoît Joseph Boussu, een vroeg-19e-eeuwse fagot van Tuerlinckx, de laatste piano van de Brusselse pianobouwer Jacques-François Vogelsangs en de oudste baritonsaxofoon (1846), gemaakt door Adolphe Sax zelf.

Foto: Met de aanwinst van de manuscripten van Boesmans blijft een belangrijk archief voor het Belgische muzikaal erfgoed voor de toekomst bewaard (foto Ader).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.