‘Benut betekenis kastelen, buitenplaatsen en landgoederen’

Benoem, waardeer en borg in uw verkiezingsprogramma’s de vitale waarden en betekenis van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen (KBL).

Die oproep aan lokale politieke partijen doen de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL), de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en de Vereniging Particuliere Historische Buitenplaatsen (VPHB) met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.

Volgens de drie partners zijn de ‘prachtige en duurzame monumentale gebouwen en tuinen ook voor de maatschappelijke uitdagingen in onze tijd belangrijk en van grote en blijvende waarde’.

sKBL, FPG en VPHB roepen gemeenteraden dan ook gezamenlijk op dit eeuwenoude en markante erfgoed voor de toekomst te bewaren.

Vitale betekenis

Van de circa 62.000 rijksmonumenten hebben er 1.400 een overwegend groen karakter. Vaak zijn dat historische buitenplaatsen, landgoederen, tuinen en parken maar ook begraafplaatsen en stadsparken.

Alleen al de 551 rijksbeschermde historische buitenplaatsen omvatten in totaliteit meer dan 18.000 hectaren historisch groen. Samen representeren zij een lange en indrukwekkende geschiedenis. “Dit erfgoed”, aldus de partners in hun oproep, “geeft ons landschap een uniek en eigen karakteristiek binnen Europa, een invoelbare verbintenis met het verleden en vooral een fundament waarop dikwijls streekeigen elementen rusten. Die waarden zijn vitaal voor de economie, sociaal-maatschappelijk engagement, gezondheid van de mens, toerisme en recreatie, klimaat en biodiversiteit”.

Lees hier meer over in de Oproep.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.