Ga naar de inhoud

Beroep tegen sloop Sankt Ludwig College Vlodrop

Naamloos

 

 

 

 

 

 

 

 

De Stichting het Cuypersgenootschap tekent beroep aan tegen de uitspraak van de Rechtbank Roermond tot sloop van het College Sankt Ludwig in Vlodrop, gemeente Roerdalen.

Al ruim 18 jaar ijvert de landelijke monumentenorganisatie samen met lokale instanties voor behoud van het Sankt Ludwig. Het complex is in 1904-1909 door Duitse Franciscanen gebouwd nabij de Duitse grens. In 1997 werd het gebouw bestempeld tot rijksmonument.

De Maharishi-beweging (MERU), sinds 1984 eigenaar, heeft volgens het Cuypersgenootschap geen belangstelling voor behoud. Al ruim 15 werkt zij naar het oordeel van de monumentenorganisatie toe naar sloop omdat het complex niet zou passen bij haar Vedische principes. “Niet alleen door sloopvergunningen aan te vragen en aan te dringen op opheffing van de bescherming voor het monument, maar ook door letterlijk illegaal te slopen. Daarbij is in 2001 de voorgevel zwaar beschadigd. In het complex zijn onwettig gaten gemaakt om het verval te versnellen en volledige sloop af te dwingen”, aldus het Cuypersgenootschap in een persverklaring.

Geen medewerking

Het genootschap wijst erop, dat de Maharishi-beweging tot voor kort door uitspraken van de Rechtbank Roermond en de Raad van State geen medewerking heeft gekregen voor sloop.

“Zo heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), bevestigd door de Raad van State, duidelijk gemaakt dat – ondanks de verminking van het gebouw – er nog voldoende monumentale waarden aanwezig zijn om afbraak tegen te gaan. Ook is de eigenaar door de gemeente Roerdalen met dwangsommen gedwongen de door de sloopwerkzaamheden ontstane schade te herstellen. Tot op heden is dat niet gedaan.”

Tegen het zere been

Door een recente uitspraak van de Rechtbank Limburg krijgt de Maharishi-beweging volgens het Cuypersgenootschap nu alsnog de ruimte om te slopen. Dat is tegen het zere been van de monumentenorganisatie.

“Door de uitspraak wordt slecht gedrag beloond. Als een eigenaar van een monument maar lang genoeg aandringt op sloop en zijn bezit ondertussen in gevaar brengt door het te verwaarlozen of illegaal te slopen, krijgt hij zijn zin, zo lijkt het. Problematisch is ook dat de afbraak wordt toegestaan terwijl uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat herbestemming van het gebouw – weliswaar minder rendabel – maar financieel en bouwtechnisch wel degelijk mogelijk is.”

Het Cuypersgenootschap hoopt via het hoger beroep behoud van het rijksmonument veilig te stellen.