Ga naar de inhoud

Bestuur sKBL voltallig

Het bestuur van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) is uitgebreid met twee leden. Toegetreden zijn Marjolein Sanderman en Otto baron van Boetzelaer. Daarmee is het bestuur volgens de sKBL ‘voltallig en klaar voor een nieuwe fase’.

De stichting zet naar eigen zeggen in op bestendiging, verdere maatschappelijke verankering en betere profilering ten behoeve van het algemene belang van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen in Nederland.

Sanderman

Juriste Marjolein Sanderman is beleidsadviseur bij de erfgoedrijke gemeente Rheden, waar Middachten, Hof te Dieren en Biljoen-Beekhuizen en andere landgoederen zich bevinden. Rheden geldt in den lande in oppervlakte als de op een na grootste gemeente met rijksbeschermd groen erfgoed.

Sanderman is bestuurslid van de Federatie Grote Monumentengemeenten, de Victor de Stuers-stichting en de Erfgoedacademie. Als sKBL-bestuurslid moet zij de vinger aan de pols houden op bestuurlijk vlak, groen/rood erfgoed en relevante beleidsontwikkelingen.

Van Boetzelaer

Otto van Boetzelaer bewoont het particuliere familielandgoed Eyckenstein in Maartensdijk (Utrechtse Heuvelrug). Hij zet zich actief in voor duurzame instandhouding van dit familiebezit, maar ontplooit ook activiteiten ten behoeve van andere (Utrechtse) buitenplaatsen.

Verder is Van Boetzelaer lid van het Utrechts Particulier Grondbezit (UPG) en lid van de stuurgroep van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen. Als particulier eigenaar is zijn ervaring met en kennis van (natuur)beheer en kennis van overheidsregelingen volgens de stichting van waarde voor de sKBL.

Herma de Heer, vanaf de oprichting lid, heeft na zeven jaar afscheid genomen van het bestuur.

Coördinator Klimaatbestendige KBL

Arno Borsboom is per 5 februari aangesteld als projectcoördinator Kennisprogramma Klimaatbestendige KBL. Als fysisch geograaf beschikt hij volgens de stichting over relevante kennis van bodem, hydrologie en ecologie.

Na zijn studie hield Borsboom zich bezig met klimaatonderzoek. Vervolgens is hij vele jaren werkzaam geweest als adviseur/projectleider in de archeologie en heeft daar ervaring opgedaan in het leiden van diverse erfgoedprojecten.

Borsboom noemt het klimaatbestendiger maken van groen erfgoed ‘een dringende actuele opgave’. ”Sinds ik enkele jaren zelf op een landgoed woon is mijn interesse steeds meer van het ondergrondse naar het bovengrondse erfgoed gegaan”.

Het Kennisprogramma

Het Programmabureau Erfgoed Deal heeft oktober vorig jaar de aanvraag Kennisprogramma Klimaatbestendige Aanpak gehonoreerd. Het project is door de sKBL samen met andere partijen ingediend.

Tot de partners behoren de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland, de gemeente Zeist, het Utrechts Landschap en het Utrechts Particulier Grondbezit. De sKBL coördineert het kennisprogramma, entameert onderzoek en verzorgt de verslaglegging.

Het regionaal inventariseren van klimaatproblematiek wordt essentieel geacht om effectief te kunnen monitoren teneinde te kunnen bepalen welke oplossingen waar mogelijk zijn. “Hierna kunnen die kennis en ervaringen worden benut bij integrale en interregionale samenwerking tussen betrokken organisaties”, aldus de sKBL.

Foto: De nieuwe sKBL-bestuursleden Marjolein Sanderman en Otto baron van Boetzelaer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.