Ga naar de inhoud

Bewegende monumenten

De komende jaren verricht hbo-instelling de Hanzehogeschool Groningen bijzonder onderzoek. Het draait om systemen die het bewegen van monumenten in de noordelijke provincie en daarbuiten nauwgezet volgen.

Vooral in Groningen hebben monumenten veel te verduren. Niet alleen vanwege de gas-aardbevingen, maar ook door bodemdaling met een andere oorzaak, verdroging van de ondergrond, veenoxidatie en uitgesteld onderhoud.

Extra risico

Er ontstaat veel schade en mensen lopen bij de gebouwen extra veiligheidsrisico. Ze moeten daarom worden hersteld of versterkt. De effectiviteit van die ingreep staat of valt bij goed inzicht in het constructieve gedrag van het gebouw.

De bewegingen in de gaten houden is daarom belangrijk. Wordt een scheur veroorzaakt door een beving of door een ongelijkmatige verzakking van de fundering? Voor de benodigde ingreep en het type versterking maakt dat een wereld van verschil.

Norm

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft subsidie voor het onderzoek toegekend. Doel is een norm vast te stellen voor structureel ‘monitoren’ bij aardbevingen.

Foto: Onderzoeker Onur Arslan installeert sensoren in de oude Fraeylemaborg bij Slochteren (foto Ihsan Bal, Hanzehogeschool).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.